АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је балерина, кореограф и педагог Марина Олењина

На данашњи дан, 2. априла 1907. године у Москви је рођена балерина, кореограф и педагог Марина Олењина.

Отац јој је био оперски редитељ, мајка је свирала клавир, а ујак јој је био чувени Константин Станиславски. Школовала се у Санкт Петербургу, али је услед револуције 1923. године избегла у Краљевину СХС и постала чланица београдског балета.

До 1941. је била солисткиња Народног позоришта, да би током Другог светског рата са мужем отишла у Црну Гору и била одведена у логор у Скадру, одакле је успела да побегне и прикључи се партизанима, где је окупила позоришне људе и основала позориште Народно ослобођење.

Након рата је 1950. године са групом од тридесетак играча прешла из Београда у Нови Сад и ту основала Балет Српског народног позоришта, чији је била први шеф и кореограф.

Нажалост, већ средином те деценије је почела да осећа проблеме са здрављем. Марина Олењина је умрла 26. јула 1963. године у Београду, а последњих петнаестак година се додељује награда балетским уметницима за врхунско професионално уметничко стваралштво која носи њено име, док се од 2011. године испред Српског народног позоришта у Новом Саду налази и њен споменик.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1900. године рођен је глумац Миливоје Живановић;
1908. године умро је Божидар Карађорђевић;
1939. године рођен је оперски певач Живан Сарамандић;
1939. године рођен је редитељ Јован Ристић;
1965. године умро је физиолог, професор и председник САНУ, Илија Ђуричић;
2007. године умро је одбојкаш Жарко Петровић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Растко_Петровић
Претходни чланак

Растко Петровић: САВА ШУМАНОВИЋ И ЕСТЕТИКА СУВИШЕ СТВАРНОГ У НОВОЈ УМЕТНОСТИ

studentski-kulturni-centar
Наредни чланак

Отворен је Студентски културни центар у Београду