AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je vojskovođa i književnik Marko Miljanov

Na današnji dan, 25. aprila 1833. godine u Medunu u Crnoj Gori je rođen vojskovođa i književnik Marko Miljanov.

Ne zna se mnogo o njegovom detinjstvu, ali se zna da je 1856. godine bio na Cetinju u službi kneza Danila. Vojničku slavu je stekao predvodeći crnogorsku vojsku protiv Turaka na Fundini 1876. godine, što je bila jedna od najvažnijih pobeda u ratu za nezavisnost. Bio je potom gradonačelnik Podgorice i uživao je veliku popularnost u narodu, pa je došao u sukob sa knjazom Nikolom, zbog čega je vratio čin vojvode, napustio Državno veće i vratio se u rodni Medun.

Sa pedeset godina se opismenio i počeo da se bavi pisanjem, čime se proslavio podjednako kao i ratnik. Od nekoliko knjiga koje je napisao najpoznatija je Primjeri čojstva i junaštva, a za svoj rad je dobio priznanja i nekih od najznačajnijih književnih kritičara, kao što su Jovan Skerlić i Veljko Petrović.

Marko Miljanov je preminuo od raka, 2. februara 1901. godine u Herceg Novom, a danas postoji nekoliko njegovih spomenika.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1767. godine rođen je guslar Filip Višnjić;
1858. godine rođen je književni kritičar i profesor Ljubomir Nedić;
1870. godine umro je publicista i jedan od prvih srpskih socijalista Živojin Žujović;
1929. godine ubijen je socijalista Đuro Đaković;
1935. godine rođena je pevačica Lola Novaković;
1938. godine umro je general, profesor i akademik Živko Pavlović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

man-161218_960_720
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Foto izvor: Subotca.COM
Naredni članak

PALIĆ: Prvomajski uranak (od 28. aprila do 2. maja)