AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je Vladimir Petrović Pižon, četvrta „Zvezdina zvezda”

Na današnji dan, 1. jula 1955. godine u Beogradu je rođen fudbaler Vladimir Petrović Pižon.

Kao dečak je igrao u Hajduku sa Liona, da bi već krajem šezdesetih godina došao u Crvenu zvezdu i 1972. godine postao prvotimac.

Za deceniju, koliko je bio u Zvezdi, odigrao je skoro 500 utakmica, postigao više od 100 golova, osvojio četiri prvenstva države i jedan Kup, te igrao finale Kupa UEFA 1979. godine.

Treći je u klubu po broju odigranih prvenstvenih utakmica, drugi po broju utakmica u evrokupovima i, uz Jovana Aćimovića, prvi po broju odigranih utakmica u Kupu šampiona.

Nastupao je potom za Arsenal, Antverpen, Brest, Standard iz Liježa i Nansi, u kom je završio igračku karijeru. Za reprezentaciju je od 1973. do 1982. godine odigrao 34 utakmice i postigao pet golova, učestvujući na dva Svetska prvenstva.

Nakon aktivnog igranja fudbala je počeo da se bavi trenerskim poslom, takođe krenuvši iz Crvene zvezde, gde je prvo bio pomoćnik, a zatim i prvi trener u dva navrata, te i u toj ulozi sa crveno-belima osvojio šampionsku titulu.

Vodio je potom desetak klubova i reprezentacija, među kojima i našu seniorsku i mladu reprezentaciju, sa kojom je došao do drugog mesta na Evropskom prvenstvu 2004. godine.

Vladimir Petrović Pižon, smatra se jednim od naših najboljih fudbalera svih vremena, a pored svega što je osvojio i mnogih individualnih nagrada i priznanja koja je primio, možda i najveće je to što je postao četvrta „Zvezdina zvezda”.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1835. godine štampan je prvi broj Serbskog narodnog lista;
1838. godine osnovan je Licej u Kragujevcu;
1854. godine rođen je profesor, književnik, bibliotekar, poslanik i senator Dobrosav Ružić;
1883. godine osnovano je Srpsko arheološko društvo;
1946. godine rođen je fudbaler i trener Slobodan Santrač;
1966. godine održan je Brionski plenum CK SKJ;
1996. godine umro je pisac, scenarista i dobitnik Oskara Stojan Stiv Tešić;
2007. godine umro je književnik Milan Oklopdžić – Mika Oklop;
2008. godine umro je Dejan Medaković, istoričar umetnosti, akademik i predsednik SANU.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ice-75596_1280
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

sp-kosarkasi-1995
Naredni članak

Naša zemlja je postala šampion Evrope u košarci