АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је владика и песник Лукијан Мушицки

На данашњи дан, 27. јануара 1777. године у Темерину је рођен владика и песник Лукијан Мушицки. Основну школу учио је у родном граду, гимназију у Новом Саду и Сегедину, а права и филозофију у Пешти. По завршеним студијама, постао је администратор митрополијске канцеларије у Карловцима, наставник богословије и, пошто се закалуђерио, архимандрит манастира Шишатовац. Био је један од најобразованијих писаца свог времена. Када се замонашио, већ је знао црквенословенски, немачки, латински, мађарски, грчки, француски и италијански језик, а у Карловцима је учио енглески, јеврејски и арапски. Познавао се са Доситејем, дописивао се са Копитарем и био пријатељ са Вуком Караџићем. Такође је сакупљао народне песме и израђивао српску библиографију, а познавао је и дела скоро свих већих песника античког и новог доба, те је први међу Србима стварао уметничку поезију у духу псеудокласичне поезије. Написао је четири книге лирских песама родољубивог, моралног и дидактичког садржаја, а највећим делом свој песнички опус усмерио је ка обнављању српске традиције и културе. Као епископ, много је радио на просвећивању, па је тако, поред немачких школа које су већ постојале у његовој епархији, отворио прве школе на српском језику. Лукијан Мушицки је умро 15. марта 1837. године, и сахрањен је у Карловцу, а његово име данас носе улице у многим нашим градовима, као и разне културне и образовне установе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1882. године рођен је сликар, ликовни критичар и професор Бранко Поповић;
1885. године умро је трговац и задужбинар капетан Миша Анастасијевић;
1887. године рођен је историчар Васиљ Поповић;
1912. године рођен је писац и новинар Милорад Панић Суреп;
1924. године влада Краљевине СХС потписала је у Риму пакт о пријатељству и сарадњи са Италијом и споразум којим је Ријека предата Италији;
1942. године умро је сликар Петар Добровић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

NINlogo
Претходни чланак

Изашао је први број НИН-а

Milan_Konjovic_(1898-1993)
Наредни чланак

Рођен је сликар Милан Коњовић