АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је виолончелиста Немања Станковић

На данашњи дан, 26. децембра 1989. године у Крагујевцу је рођен виолончелиста Немања Станковић.

Средњу музичку школу је, као ученик генерације, завршио у родном граду, након чега је 2009. године, тада као студент генерације, дипломирао на Факултету музичке уметности у Београду.

На Бечком конзерваторијуму је стекао диплому „мастер уметности“, те је потом био на постдипломским студијама у Салцбургу и у Фиренци, да би 2015. године на београдском Факултету музичке уметности одбранио докторску дисертацију.

Скоро читаве друге деценије овог века је био вођа групе виолончела Београдске филхармоније, а наступао је и сарађивао и са бројним другим домаћим и страним оркестрима и уметницима.

Немања Станковић, један од наших најбољих уметника млађе генерације и добитник многих домаћих и интернационалних признања и награда, од 2018. године ради као доцент на Факултету музичке уметности у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1927. године рођена је редитељ, театролог и професор Огњенка Милићевић-Лукач;
1938. године рођен је књижевник Мирко Ковач;
1957. године изашао је први број часописа Кекец;
2006. године умро је новинар Милисав Милић;
2013. године умро је глумац Рајко Продановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

d192d183d180d0b0d192-d0b1d180d0b0d0bdd0bad0bed0b2d0b8d19b
Претходни чланак

Умро је деспот Ђурађ Бранковић

Portret kraljevica Marka naslikala Mina Karadzic
Наредни чланак

Маргерит Јурсенар: ОСМЕХ КРАЉЕВИЋА МАРКА (1936)