AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je vaterpolista Vladimir Vujasinović

Na današnji dan, 14. avgusta 1973. godine u Rijeci je rođen vaterpolista Vladimir Vujasinović.

Igračku karijeru je započeo u Primorju, za čiji je seniorski tim debitovao sa nepunih petnaest godina i postigao pogodak.

Do 1991. je ostao u rodnom gradu, kada se usled situacije u Jugoslaviji sa porodicom preselio u Beograd i zaigrao za Crvenu zvezdu.

Iako je tu bio deo izuzetno dobrog tima i dva puta šampion države, zbog sankcija nisu imali priliku da svoj kvalitet pokažu i na međunarodnoj sceni, pa je 1994. godine prešao u Barselonu.

Tu je za tri godine osvojio nekoliko državnih prvenstava i kupova, kao i LEN kup. Proveo je potom jednu sezonu u Partizanu i onda posle tri godine u Romi stigao u Pro Reko, sa kojim je za sedam godina osvojio sve što postoji u klupskom vaterpolu i to više puta.

Svoju igračku karijeru Vlada je završio u Partizanu, za koji je ponovo igrao od 2008. do 2012. godine i sa kojim je, pored četiri domaća prvenstva i kupa, uspeo još jednom da postane i šampion Evrope, pobedivši u finalu baš svoj bivši klub Pro Reko.

Za reprezentaciju je nastupao od 1990. do 2008. godine i za to vreme osvojio sve što se moglo, osim zlata sa Olimpijskih igara, čemu je najbliži bio 2004. godine u Atini, kada su naši i pored vođstva od dva gola razlike u poslednjoj četvrti finalne utakmice, ipak na kraju izgubili od Mađara.

Po završenoj igračkoj karijeri, 2012. godine je postao trener Partizana, te je i sa te pozicije osvajao državna prvenstva i kup, da bi od 2016. do 2018. godine sa klupe vodio još jedan svoj bivši klub, Pro Reko, osvojivši dve duple krune, ali i izgubivši finale Lige Šampiona.

Vlada Vujasinović je, pored svih trofeja i medalja, tokom svoje četvrt veka duge igračke karijere dobio i nebrojeno mnogo ličnih priznanja, od kojih je verovatno najzanimljivije ono da je postao počasni gradonačelnik italijanskog Reka, za čiji je klub najduže igrao.

Srećan rođendan, Vujas!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1920. godine potpisan je ugovor o stvaranju Male antante;
1929. godine rođen je istoričar književnosti, profesor i akademik Nikša Stipčević;
1939. godine umro je političar i publicista Dragiša Lapčević;
1941. godine rođena je književnica i rediteljka Vida Ognjenović;
1972. godine umrla je dobrotvorka Delfa Ivanić;
2002. godine umrla je harmonikašica i kompozitorka Radojka Živković;
2012. godine preminuo je šahovski velemajstor Svetozar Gligorić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Vojska_Ada_Ciganlija
Prethodni članak

OPUSTELA ZEMLJA – SRBIJA NAKON PRVOG SVETSKOG RATA

64916585_1557823187688376_43906205126492160_n
Naredni članak

MISAO DANA