AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je vajar Vojin Bakić

Na današnji dan, 5. juna 1915. godine u Bjelovaru je rođen vajar Vojin Bakić.

Već tokom školskih dana je pokazivao interesovanje za umetnost, a svoje radove je prvi put javno prikazao pred maturu u rodnom gradu 1933. godine.

Nakon gimnazije je najpre studirao prava, koja je ipak napustio i upisao Akademiju likovnih umetnosti u Zagrebu, na kojoj je 1939. godine diplomirao. Nastavio je potom da se usavršava na specijalnim tečajevima kod Frane Kršinića i Roberta Frangeša-Mihanovića, učeći modeliranje od Ivana Meštrovića.

Tokom Drugog svetskog rata su ga uhapsile ustaše u Zagrebu, ali je zahvaljujući intervenciji Frane Kršinića pušten, što nije bio slučaj sa njegovo četvoro braće koji su ubijeni u logoru Jadovno. Ratne godine je proveo u NDH radeći kao asistent u Kršinićevom ateljeu i na Agronomskom fakultetu. Pogođen sudbinom svoje braće, prvih godina posle rata se uglavnom posvetio komemorativnoj umetnosti posvećenoj žrtvama i borcima protiv fašizma.

Dobio je na korišćenje bivši atelje Ivana Meštrovića i tu stvarao do 1956. i velikog požara u kom je izgubio stotinak skulptura i bezbroj crteža, fotografija i dokumentacije.

Ta katastrofa je ujedno označila i početak nove apstraktne faze u njegovom stvaralaštvu i oblikovanju monumentalnih spomeničkih skulptura u Jugoslaviji, što je već u godinama nastanka bilo prepoznato kao izrazito inovativno i napredno, pa je tako učestvovao na brojnim svetskim umetničkim smotrama i bio predstavljen u najznačajnijim prikazima savremene svetske apstraktne skulpture.

Pored toga što se spomenici i dela koja je radio nalaze širom Jugoslavije, kako u muzejima tako i na otvorenom, ona takođe krase mnoge umetničke postavke i prostore i u inostranstvu, a neka od najpoznatijih su Poziv na ustanak u Bjelovaru, Spomenik Stjepanu Filipoviću u Valjevu, Spomenik pobedi revolucije naroda Slavonije, Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna, Bik iz Antverpena i druga.

Vojin Bakić je umro 18. decembra 1992. godine u Zagrebu, a devedesetih godina prošlog veka mnoga njegova dela po Hrvatskoj su nažalost uništena u pobedonosnom piru povodom ostvarenja „tisućljetnjeg“ sna o nezavisnosti te zemlje.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1899. godine rođen je arhitekta, profesor i akademik Branislav Kojić;
1920. godine rođen je teoretičar književnosti i akdemik Zoran Konstantinović;
1927. godine rođen je glumac i pevač Dušan Jakšić;
1933. godine rođen je glumac Velimir Bata Živojinović;
1941. godine došlo je do velike eksplozije u Smederevskoj tvrđavi;
2006 godine Srbija je ponovo postala nezavisna država;
2015. godine umro je književnik, slavista, profesor i akademik Dragoljub Dragan Nedeljković;
2016. godine Novak Đoković je osvojio Rolan Garos i time postao prvi teniser od kada postoji ATP lista koji je u istom trenutku bio vlasnik sva četiri Gren slem turnira.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Pavle_Popovic_(1868-1939)
Prethodni članak

Umro je istoričar književnosti, profesor i akademik Pavle Popović

Divna_Đoković
Naredni članak

Rođena je glumica i operska pevačica Divna Đoković