АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је вајар Војин Бакић

На данашњи дан, 5. јуна 1915. године у Бјеловару је рођен вајар Војин Бакић.

Већ током школских дана је показивао интересовање за уметност, а своје радове је први пут јавно приказао пред матуру у родном граду 1933. године.

Након гимназије је најпре студирао права, која је ипак напустио и уписао Академију ликовних уметности у Загребу, на којој је 1939. године дипломирао. Наставио је потом да се усавршава на специјалним течајевима код Фране Кршинића и Роберта Франгеша-Михановића, учећи моделирање од Ивана Мештровића.

Током Другог светског рата су га ухапсиле усташе у Загребу, али је захваљујући интервенцији Фране Кршинића пуштен, што није био случај са његово четворо браће који су убијени у логору Јадовно. Ратне године је провео у НДХ радећи као асистент у Кршинићевом атељеу и на Агрономском факултету. Погођен судбином своје браће, првих година после рата се углавном посветио комеморативној уметности посвећеној жртвама и борцима против фашизма.

Добио је на коришћење бивши атеље Ивана Мештровића и ту стварао до 1956. и великог пожара у ком је изгубио стотинак скулптура и безброј цртежа, фотографија и документације.

Та катастрофа је уједно означила и почетак нове апстрактне фазе у његовом стваралаштву и обликовању монументалних споменичких скулптура у Југославији, што је већ у годинама настанка било препознато као изразито иновативно и напредно, па је тако учествовао на бројним светским уметничким смотрама и био представљен у најзначајнијим приказима савремене светске апстрактне скулптуре.

Поред тога што се споменици и дела која је радио налазе широм Југославије, како у музејима тако и на отвореном, она такође красе многе уметничке поставке и просторе и у иностранству, а нека од најпознатијих су Позив на устанак у Бјеловару, Споменик Стјепану Филиповићу у Ваљеву, Споменик победи револуције народа Славоније, Споменик устанку народа Баније и Кордуна, Бик из Антверпена и друга.

Војин Бакић је умро 18. децембра 1992. године у Загребу, а деведесетих година прошлог века многа његова дела по Хрватској су нажалост уништена у победоносном пиру поводом остварења „тисућљетњег“ сна о независности те земље.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1899. године рођен је архитекта, професор и академик Бранислав Којић;
1920. године рођен је теоретичар књижевности и акдемик Зоран Константиновић;
1927. године рођен је глумац и певач Душан Јакшић;
1933. године рођен је глумац Велимир Бата Живојиновић;
1941. године дошло је до велике експлозије у Смедеревској тврђави;
2006 године Србија је поново постала независна држава;
2015. године умро је књижевник, слависта, професор и академик Драгољуб Драган Недељковић;
2016. године Новак Ђоковић је освојио Ролан Гарос и тиме постао први тенисер од када постоји АТП листа који је у истом тренутку био власник сва четири Грен слем турнира.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Pavle_Popovic_(1868-1939)
Претходни чланак

Умро је историчар књижевности, професор и академик Павле Поповић

Дивна_Ђоковић
Наредни чланак

Рођена је глумица и оперска певачица Дивна Ђоковић