AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je vajar Toma Rosandić

Na današnji dan, 22. januara 1878. godine u Splitu je, pod imenom Tomazo Vinćenco, rođen vajar i akademik Toma Rosandić.

Po završetku osnovne škole je učio vajarstvo u rodnom gradu, potom u Italiji, a onda na poziv Ivana Meštrovića i u Beču. U prvo vreme je bio pod njegovim uticajem, da bi kasnije razvio sopstveni izraz, umnogome oslonjen na klasične uzore, pre svega na Mikelanđela, na koga je i fizički podsećao.

Na sebe je skrenuo pažnju na međunarodnoj izložbi u Rimu 1911. godine, da bi se naredne godine nastanio u Beogradu. Tokom Prvog svetskog rata se povlačio sa srpskom vojskom i stigao do Francuske, te je tih godina živeo u emigraciji i izlagao u Londonu, Edinburgu i Parizu.

Posle rata se vratio u Beograd, bio profesor na Umetničkoj školi i potom, 1937. godine, jedan od osnivača i prvi rektor Akademije likovnih umetnosti  u Beogradu. Član SANU postao je posle Drugog svetskog rata, a od mnogih samostalnih izložbi koje je imao, izdvajaju  se one u Roterdamu, Amsterdamu i Briselu tridesetih godina. Bio je izuzetno plodan umetnik i iza sebe je ostavio mnoštvo figura, bista, reljefa i spomenika, rađenih kako u kamenu, tako i u bronzi i drvetu.

Bavio se i sakralnom i profanom tematikom, radio i monumentalna dela i ona malih dimenzija, pa se tako ona danas sreću kako na trgovima i u parkovima, tako i u privatnim kućama i grobnicama.

Smatra se da je uticao na formiranje posleratne generacije domaćih vajara, a neka od njegovih najpoznatijih ostvarenja su Mlada žena, Žeđ, Ecce homo, Mladić, Umorni borac (na Kalemegdanu) i kompozicija Igrali se konji vrani (ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu). 

U glavnom gradu je živeo do sredine pedesetih godina, kada se vratio u rodni Split i tamo preminuo 1. marta 1958. godine.

Muzej vajara Tome Rosandića se nalazi u kući u kojoj je veliki umetnik živeo i radio od 1929. godine i koju je 1955. godine, sa svojim odabranim radovima, poklonio Beogradu.

 

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1863. godine rođen je arhitekta Dimitrije T. Leko;
1896. godine rođen je slikar Sava Šumanović;
1917. godine umro je arhitekta Jovan Ilkić;
1924. godine rođena je rediteljka Mira Trailović;
1926. godine rođen je slikar Slobodan Sotirov;
1933. godine rođen je scenarista Siniša Pavić;
1934. godine rođen je istoričar književnosti Jovan Deretić;
1949. godine rođen je slikar Dragan Malešević Tapi;
1955. godine rođen je košarkarš Rajko Žižić;
1989. godine umro je glumac Miodrag Andrić – Ljuba Moljac;
2008. godine preminuo je glumac Milenko Zablaćanski.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

Zašto se kaže: DATI (SVOJ) OBOL

karavan
Naredni članak

Rođen je autor emisija „Karavan“ i „Kamerom kroz svet“