АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је вајар Тома Росандић

На данашњи дан, 22. јануара 1878. године у Сплиту је, под именом Томазо Винћенцо, рођен вајар и академик Тома Росандић.

По завршетку основне школе je учио вајарство у родном граду, потом у Италији, а онда на позив Ивана Мештровића и у Бечу. У прво време је био под његовим утицајем, да би касније развио сопствени израз, умногоме ослоњен на класичне узоре, пре свега на Микеланђела, на кога је и физички подсећао.

На себе је скренуо пажњу на међународној изложби у Риму 1911. године, да би се наредне године настанио у Београду. Током Првог светског рата се повлачио са српском војском и стигао до Француске, те је тих година живео у емиграцији и излагао у Лондону, Единбургу и Паризу.

После рата се вратио у Београд, био професор на Уметничкој школи и потом, 1937. године, један од оснивача и први ректор Академије ликовних уметности  у Београду. Члан САНУ постао је после Другог светског рата, а од многих самосталних изложби које је имао, издвајају  се оне у Ротердаму, Амстердаму и Бриселу тридесетих година. Био је изузетно плодан уметник и иза себе је оставио мноштво фигура, биста, рељефа и споменика, рађених како у камену, тако и у бронзи и дрвету.

Бавио се и сакралном и профаном тематиком, радио и монументална дела и она малих димензија, па се тако она данас срећу како на трговима и у парковима, тако и у приватним кућама и гробницама.

Сматра се да је утицао на формирање послератне генерације домаћих вајара, а нека од његових најпознатијих остварења су Млада жена, Жеђ, Ecce homo, Младић, Уморни борац (на Калемегдану) и композиција Играли се коњи врани (испред зграде Народне скупштине у Београду). 

У главном граду је живео до средине педесетих година, када се вратио у родни Сплит и тамо преминуо 1. марта 1958. године.

Музеј вајара Томе Росандића се налази у кући у којој је велики уметник живео и радио од 1929. године и коју је 1955. године, са својим одабраним радовима, поклонио Београду.

 

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1863. године рођен је архитекта Димитрије Т. Леко;
1896. године рођен је сликар Сава Шумановић;
1917. године умро је архитекта Јован Илкић;
1924. године рођена је редитељка Мира Траиловић;
1926. године рођен је сликар Слободан Сотиров;
1933. године рођен је сценариста Синиша Павић;
1934. године рођен је историчар књижевности Јован Деретић;
1949. године рођен је сликар Драган Малешевић Тапи;
1955. године рођен је кошаркарш Рајко Жижић;
1989. године умро је глумац Миодраг Андрић – Љуба Мољац;
2008. године преминуо је глумац Миленко Заблаћански.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

Зашто се каже: ДАТИ (СВОЈ) ОБОЛ

karavan
Наредни чланак

Рођен је аутор емисија „Караван“ и „Камером кроз свет“