AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je vajar i akademik Đorđe Jovanović

Na današnji dan, 21. januara 1861. godine u Novom Sadu je rođen vajar i akademik Đorđe Jovanović.

Po završetku realke je upisao arhitekturu na Velikoj školi u Beogradu, ali je nakon godinu dana otišao u Beč na Akademiju likovnih umetnosti, pa u Minhen, da bi 1887. godine prešao u Pariz i tamo diplomirao vajarstvo tri godine kasnije, postavši tako prvi srpski akademski likovni umetnik.

Naredne godine se vratio u Beograd gde je bio nastavnik crtanja i profesor u nekoliko beogradskih gimnazija, kao i profesor i direktor Umetničko-zanatske škole.

Jedan je od osnivača slikarskog društva Lada, bio je član umetničkog društva Medulić i učestvovao u osnivanju Udruženja likovnih umetnika Beograda.

Na Svetskim izložbama u Parizu je dobio bronzanu medalju 1899. godine i zlatnu medalju 1900. godine, a posle Prvog svetskog rata je postao član SANU.

Jovanović je pripadao akademskom realizmu i učio je u vreme kada se na akademijama prvenstveno zahtevalo savladavanje skulptorskog zanata i savršeno ovladavanje tehnikom, poznavanje anatomije i pokreta tela, kao i verodostojnost izraza i kompozicije.

Bez obzira što je bio izuzetno cenjen i što je njegov opus bio znatan i veoma poznat, on je već između dva rata, sa sve većim prodorom novih likovnih pravaca kod nas, počeo da pada u zaborav, da bi posle Drugog svetskog rata sa dolaskom socijalističkog realizma bio potpuno skrajnut iz umetničkog života.

Tako je jedan od najdarovitijih i najplodnijih srpskih vajara, razočaran i zaboravljen, preminuo u dubokoj starosti 23. marta 1953. godine u Beogradu, a novine su samo kratko izvestile o tome.

Neka od njegovih poznatih  dela su Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu, Crnogorac na straži u pariskoj opštini, kao i mnogobrojni spomenici našim velikanima – Josifu Pančiću u Beogradu,  knezu Milošu u Požarevcu, Branku Radičeviću u Sremskim Karlovcima, Vuku Karadžiću u Beogradu, zatim vojvodi Mišiću, vojvodi Stepi Stepanoviću i dr.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1737. godine umro je dubrovački pesnik Ignjat Đurđević;
1894. godine umro je pesnik Vojislav Ilić;
1957. godine umro je kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić;
1964. godine rođen je vaterpolista Aleksandar Šoštar.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pQ0k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkRFN01EQV8vOTU3ZjNjYjU3MTI2Nzg1NjVhOTk3MmRiM2E2MjZiMzYuanBnkZMCzQLkAIEAAQ
Prethodni članak

Rođen je filmski radnik Radoslav Zelenović

slobodansotirov
Naredni članak

Rođen je slikar Slobodan Sotirov