АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је вајар и академик Ђорђе Јовановић

На данашњи дан, 21. јануара 1861. године у Новом Саду је рођен вајар и академик Ђорђе Јовановић.

По завршетку реалке је уписао архитектуру на Великој школи у Београду, али је након годину дана отишао у Беч на Академију ликовних уметности, па у Минхен, да би 1887. године прешао у Париз и тамо дипломирао вајарство три године касније, поставши тако први српски академски ликовни уметник.

Наредне године се вратио у Београд где је био наставник цртања и професор у неколико београдских гимназија, као и професор и директор Уметничко-занатске школе.

Један је од оснивача сликарског друштва Лада, био је члан уметничког друштва Медулић и учествовао у оснивању Удружења ликовних уметника Београда.

На Светским изложбама у Паризу је добио бронзану медаљу 1899. године и златну медаљу 1900. године, а после Првог светског рата је постао члан САНУ.

Јовановић је припадао академском реализму и учио је у време када се на академијама првенствено захтевало савладавање скулпторског заната и савршено овладавање техником, познавање анатомије и покрета тела, као и веродостојност израза и композиције.

Без обзира што је био изузетно цењен и што је његов опус био знатан и веома познат, он је већ између два рата, са све већим продором нових ликовних праваца код нас, почео да пада у заборав, да би после Другог светског рата са доласком социјалистичког реализма био потпуно скрајнут из уметничког живота.

Тако је један од најдаровитијих и најплоднијих српских вајара, разочаран и заборављен, преминуо у дубокој старости 23. марта 1953. године у Београду, а новине су само кратко известиле о томе.

Нека од његових познатих  дела су Споменик косовским јунацима у Крушевцу, Црногорац на стражи у париској општини, као и многобројни споменици нашим великанима – Јосифу Панчићу у Београду,  кнезу Милошу у Пожаревцу, Бранку Радичевићу у Сремским Карловцима, Вуку Караџићу у Београду, затим војводи Мишићу, војводи Степи Степановићу и др.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1737. године умро је дубровачки песник Игњат Ђурђевић;
1894. године умро је песник Војислав Илић;
1957. године умро је композитор, диригент и музички педагог Петар Крстић;
1964. године рођен је ватерполиста Александар Шоштар.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

pQ0k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkRFN01EQV8vOTU3ZjNjYjU3MTI2Nzg1NjVhOTk3MmRiM2E2MjZiMzYuanBnkZMCzQLkAIEAAQ
Претходни чланак

Рођен је филмски радник Радослав Зеленовић

slobodansotirov
Наредни чланак

Рођен је сликар Слободан Сотиров