AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je i umro glumac, reditelj i književnik Branislav Brana Cvetković

Na današnji dan, 20. novembra 1874. godine rođen je budući glumac, reditelj i književnik Branislav Brana Cvetković. Gimnaziju je završio u Beogradu, posle čega je otišao na Akademiju umetnosti u Minhenu gde je uporedo studirao slikarstvo, glumu i režiju. Kada se vratio u Srbiju zaposlio se u Narodnom pozorištu, ali je ubrzo osnovao svoje pozorište „Orfeum“ i počeo da izvodi predstave u dvorani hotela „Bulevar“, pivnici „Kolarac“ i salama još nekih eminentnih hotela. Repertoar pozorišta činile su uglavnom jednočinke, skečevi, operetske tačke i duhoviti recitali aforizama, a najčuveniji su bili njegovi stihovi pod nazivom „Kroz Beograd“, koji su bili svojevrsni raport o aktuelnim događajima u prestonici, zadirući u oblasti unutrašnje i spoljne politike. U isto vreme je pokrenuo i uređivao satirične časopise „Satir“ i „Lasta“, kasnije i dečju stranu „Politike“, gde je pored pisanja i crtao, a sa Nušićem je osnovao prvo udruženje glumaca. Tokom Prvog svetskog rata sa srspkom vojskom je bio u Grčkoj, na funkciji nadzornika svih vojnih pozorišta, a i sam je vodio jedno na Krfu. Posle rata je bio upravnik Narodnog pozorišta u Skoplju, pa reditelj u pozorištu u Novom Sadu, a uz to je sve vreme pisao i za decu, te se smatra jednim od naših najvećih dečijih pisaca. Čika Brana, kako su ga zvali, umro je na svoj rođendan, takođe na današnji dan, 1942. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1847. godine umro je književnik Joakim Vujić;
1914. godine, kao rezervni oficir u Kolubarskoj bici, poginuo je pravnik, novinar i vođa socijalističkog pokreta u Srbiji, Dimitrije Tucović;
1929. godine rođen je dramski pisac Aleksandar Popović;
1938. godine rođen je pevač Toma Zdravković;
1941. godine rođen je reditelj i scenarista Živko Nikolić;
1997. godine umrla je glumica Stanislava Pešić;
2007. godine umro je glumac Slavko Simić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ljubisa-samardzic
Prethodni članak

Rođen je glumac i reditelj Ljubiša Samardžić

fakultet-muzicke-umetnosti-u-beogradu-proslavio-76-rodendan-470177-velika
Naredni članak

Počela je sa radom Muzička akademija u Beogradu