АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је и умро глумац, редитељ и књижевник Бранислав Брана Цветковић

На данашњи дан, 20. новембра 1874. године рођен је будући глумац, редитељ и књижевник Бранислав Брана Цветковић. Гимназију је завршио у Београду, после чега је отишао на Академију уметности у Минхену где је упоредо студирао сликарство, глуму и режију. Када се вратио у Србију запослио се у Народном позоришту, али је убрзо основао своје позориште „Орфеум“ и почео да изводи представе у дворани хотела „Булевар“, пивници „Коларац“ и салама још неких еминентних хотела. Репертоар позоришта чиниле су углавном једночинке, скечеви, оперетске тачке и духовити рецитали афоризама, а најчувенији су били његови стихови под називом „Кроз Београд“, који су били својеврсни рапорт о актуелним догађајима у престоници, задирући у области унутрашње и спољне политике. У исто време је покренуо и уређивао сатиричне часописе „Сатир“ и „Ласта“, касније и дечју страну „Политике“, где је поред писања и цртао, а са Нушићем је основао прво удружење глумаца. Током Првог светског рата са срспком војском је био у Грчкој, на функцији надзорника свих војних позоришта, а и сам је водио једно на Крфу. После рата је био управник Народног позоришта у Скопљу, па редитељ у позоришту у Новом Саду, а уз то је све време писао и за децу, те се сматра једним од наших највећих дечијих писаца. Чика Брана, како су га звали, умро је на свој рођендан, такође на данашњи дан, 1942. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1847. године умро је књижевник Јоаким Вујић;
1914. године, као резервни официр у Колубарској бици, погинуо је правник, новинар и вођа социјалистичког покрета у Србији, Димитрије Туцовић;
1929. године рођен је драмски писац Александар Поповић;
1938. године рођен је певач Тома Здравковић;
1941. године рођен је редитељ и сценариста Живко Николић;
1997. године умрла је глумица Станислава Пешић;
2007. године умро је глумац Славко Симић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ljubisa-samardzic
Претходни чланак

Рођен је глумац и редитељ Љубиша Самарџић

fakultet-muzicke-umetnosti-u-beogradu-proslavio-76-rodendan-470177-velika
Наредни чланак

Почела је са радом Музичка академија у Београду