AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je umetnik Predrag Peđa Vranešević

Na današnji dan, 27. maja 1946. godine u Novom Sadu je rođen umetnik Predrag Peđa Vranešević.

Nakon osnovne škole i gimnazije u rodnom gradu, diplomirao je na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, ali je ipak najveći deo života posvetio muzici.

Još tokom studija je svirao u jednom bit sastavu, potom je radio kao filmski kritičar u studentskom listu Indeks, bio filmski urednik i bavio se konceptualnom umetnošću u grupi KOD.

Od 1978. godine je sa bratom Mladenom vodio poznatu grupu Laboratorija zvuka, sa kojom je pored ostalog stvarao muziku za filmove i TV serije.

Takođe je komponovao i pozorišnu muziku, sarađivao sa Želimirom Žilnikom, Dejanom Mijačem, Vidom Ognjenović i drugim rediteljima, te su predstave za koje je pisao muziku igrane u najvećim jugoslovenskim pozorištma, među kojima su beogradsko Narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Pozorište Duško Radović i sarajevsko Narodno pozorište, dok su  muzičko tekstualno vizuelni performansi, kao što je Uzjahati konja svetog Marka, izvođeni i u inostranstvu.

Peđa Vranešević živi i stvara u Novom Sadu, a za svoj umetnički rad višestruko je nagrađivan, kako kod nas tako i van granica naše zemlje.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1868. godine rođen je književnik Aleksa Šantić;
1876. godine rođen je arhitekta Petar Bajalović;
1960. godine osnovan je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda;
1984. godine umro je kompozitor Vasilije Mokranjac;
2005. godine umro je prevodilac, pisac, dramaturg i leksikograf Dragoslav Andrić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

goat-3613728_1280
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

250px-Aleksandar_Gavrić
Naredni članak

Rođen je glumac Aleksandar Gavrić