АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је уметник Предраг Пеђа Вранешевић

На данашњи дан, 27. маја 1946. године у Новом Саду је рођен уметник Предраг Пеђа Вранешевић.

Након основне школе и гимназије у родном граду, дипломирао је на београдском Архитектонском факултету, али је ипак највећи део живота посветио музици.

Још током студија је свирао у једном бит саставу, потом је радио као филмски критичар у студентском листу Индекс, био филмски уредник и бавио се концептуалном уметношћу у групи КОД.

Од 1978. године је са братом Младеном водио познату групу Лабораторија звука, са којом је поред осталог стварао музику за филмове и ТВ серије.

Такође је компоновао и позоришну музику, сарађивао са Желимиром Жилником, Дејаном Мијачем, Видом Огњеновић и другим редитељима, те су представе за које је писао музику игране у највећим југословенским позориштма, међу којима су београдско Народно позориште, Београдско драмско позориште, Позориште Душко Радовић и сарајевско Народно позориште, док су  музичко текстуално визуелни перформанси, као што је Узјахати коња светог Марка, извођени и у иностранству.

Пеђа Вранешевић живи и ствара у Новом Саду, а за свој уметнички рад вишеструко је награђиван, како код нас тако и ван граница наше земље.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1868. године рођен је књижевник Алекса Шантић;
1876. године рођен је архитекта Петар Бајаловић;
1960. године основан је Завод за заштиту споменика културе Београда;
1984. године умро је композитор Василије Мокрањац;
2005. године умро је преводилац, писац, драматург и лексикограф Драгослав Андрић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

goat-3613728_1280
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

250px-Aleksandar_Gavrić
Наредни чланак

Рођен је глумац Александар Гаврић