AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je učitelj Veljko Čubrilović

Na današnji dan, 6. jula 1886. godine u Bosanskoj Gradišci je rođen učitelj Veljko Čubrilović.

Nakon osnovne škole u rodnom mestu i gimnazije u Novom Sadu, u Somboru je 1905. godine zavšrio Pravoslavnu srpsku učiteljsku školu i odmah počeo da radi kao učitelj u Tuzli.

Nakon pet godina se sa suprugom, takođe učiteljicom, seli u Priboj gde nastavlja da se bavi pedagoškim radom, ali radi i na organizovanju omladine i osnivanju mnogih društava, među kojima su sportsko društvo Soko, antialkoholičarsko društvo Pobratimstvo, Narodna čitaonica i pododbor Prosvjete, a sarađivao je i sa Srpskom kraljevskom akademijom.

S obzirom da je bio pripadnik Mlade Bosne, učestvovao je u organizovanju Sarajevskog atentata, odnosno prebacivnju ljudi i oružja iz Srbije u Bosnu, posle čega je, mada je imao mogućnosti da ode za Srbiju, ostao u Priboju i bio uhapšen.

U zatvoru je proveo sedam meseci i kao punoletan, sa još dvojicom učesnika, bio osuđen na smrt vešanjem.

Kazna je izvršena u jutro 3. februara 1915. godine u Sarajevu, a tela sva strojice su tajno sahranjena.

Ipak, nakon rata su otkrivena i zajedno sa posmrtnim ostacima ostalih učesnika tog događaja, preminulih po raznim zatvorima Dvojne monarhije, sahranjena u zajedničku grobnicu u Kapeli vidovdanskih heroja na Koševu.

Danas ime Veljka Čubrilovića nose osnovna škola u Priboju i ulice u nekoliko naših gradova, a iza ovog učitelja je ostalo i potresno pismo koje je u zatvoru napisao svojoj ženi i ćerci, a koje je zahvaljujući stražaru koji ga je prepisao ostalo sačuvano:

„Kada primiš ovo pismo, moj duh lebdeće nad Tobom i našim čedom, milom Nadom. Tvoj Veljko ostaviće ovu „dolinu suza“, a ništa nema da ostavi tebi, mila moja, i našjem djetetu, nego svoju neizmenu ljubav prema vama. Dušo, posljednja moja misao biće upućena vama, mojim najmilijima. Ne tuguj mnogo, ne žalosti se. Tako je moralo biti. Predamnom na stolu leže slike Tvoje i Nadine, ja vas ljubim, a neki unutrašnji glas mi šapće, da će vas poslije moje tragedije pratiti sreća i blagoslov Božji. Budte sretni, a vrijeme će izliječiti i ovu tešku ranu. Mila moja ja poznajem život i predviđam da ćeš ti hrabro koračati kroz njega i krčiti trnovite staze kojim ćete stupati. Ali dušo, ako bi put bio isuviše trnovit da ne bi dostojalo Tvoje snage da ga krčiš, potraži druga koji će Te razumjeti, kao što sam Te ja razumjevao, pa s njime udruži svoj život. Od mene, neka Ti je prosto. Ti si zaslužila da budeš sretna. Kada naša Nada odraste i mogne razumjeti, ispričaj joj sve o njenom ocu. Držim da će me razumjeti i oprostiti svome ocu što je osirotila. Da, ja tražim i molim njen oproštaj, jer nisam prema njoj izvršio roditeljske dužnosti. Ti ćeš reći milom čedu: tvoj tata je tebe volio više nego svoj život, ljubio te i nosio kada si bila mala, o tebi je mislio i dan i noć. Neizmjerno vas voli i ljubi vaš tata. Neka vas Gospod blagoslovi. Molite se njemu, da mi bude milostiv.ˮ

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1937. godine poginuo je revolucionar i španski borac Blagoje Parović;
1957. godine osnovan je Zavod za izdavanje udžbenika;
1962. godine puštena je u rad Fabrika automobila u Kragujevcu;
2008. godine preminula je operska pevačica Olga Bruči.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Spojene-1078x516
Prethodni članak

Vesna Burojević: TRIPTIH „BERAČICE”SAVE ŠUMANOVIĆA

karaulac
Naredni članak

Rođen je istoričar književnosti Miroslav Karaulac