АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је учитељ Вељко Чубриловић

На данашњи дан, 6. јула 1886. године у Босанској Градишци је рођен учитељ Вељко Чубриловић.

Након основне школе у родном месту и гимназије у Новом Саду, у Сомбору је 1905. године завшрио Православну српску учитељску школу и одмах почео да ради као учитељ у Тузли.

Након пет година се са супругом, такође учитељицом, сели у Прибој где наставља да се бави педагошким радом, али ради и на организовању омладине и оснивању многих друштава, међу којима су спортско друштво Соко, антиалкохоличарско друштво Побратимство, Народна читаоница и пододбор Просвјете, а сарађивао је и са Српском краљевском академијом.

С обзиром да је био припадник Младе Босне, учествовао је у организовању Сарајевског атентата, односно пребацивњу људи и оружја из Србије у Босну, после чега је, мада је имао могућности да оде за Србију, остао у Прибоју и био ухапшен.

У затвору је провео седам месеци и као пунолетан, са још двојицом учесника, био осуђен на смрт вешањем.

Казна је извршена у јутро 3. фебруара 1915. године у Сарајеву, а тела сва стројице су тајно сахрањена.

Ипак, након рата су откривена и заједно са посмртним остацима осталих учесника тог догађаја, преминулих по разним затворима Двојне монархије, сахрањена у заједничку гробницу у Капели видовданских хероја на Кошеву.

Данас име Вељка Чубриловића носе основна школа у Прибоју и улице у неколико наших градова, а иза овог учитеља је остало и потресно писмо које је у затвору написао својој жени и ћерци, а које је захваљујући стражару који га је преписао остало сачувано:

„Када примиш ово писмо, мој дух лебдеће над Тобом и нашим чедом, милом Надом. Твој Вељко оставиће ову „долину суза“, а ништа нема да остави теби, мила моја, и нашјем дјетету, него своју неизмену љубав према вама. Душо, посљедња моја мисао биће упућена вама, мојим најмилијима. Не тугуј много, не жалости се. Тако је морало бити. Предамном на столу леже слике Твоје и Надине, ја вас љубим, а неки унутрашњи глас ми шапће, да ће вас послије моје трагедије пратити срећа и благослов Божји. Будте сретни, а вријеме ће излијечити и ову тешку рану. Мила моја ја познајем живот и предвиђам да ћеш ти храбро корачати кроз њега и крчити трновите стазе којим ћете ступати. Али душо, ако би пут био исувише трновит да не би достојало Твоје снаге да га крчиш, потражи друга који ће Те разумјети, као што сам Те ја разумјевао, па с њиме удружи свој живот. Од мене, нека Ти је просто. Ти си заслужила да будеш сретна. Када наша Нада одрасте и могне разумјети, испричај јој све о њеном оцу. Држим да ће ме разумјети и опростити своме оцу што је осиротила. Да, ја тражим и молим њен опроштај, јер нисам према њој извршио родитељске дужности. Ти ћеш рећи милом чеду: твој тата је тебе волио више него свој живот, љубио те и носио када си била мала, о теби је мислио и дан и ноћ. Неизмјерно вас воли и љуби ваш тата. Нека вас Господ благослови. Молите се њему, да ми буде милостив.ˮ

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1937. године погинуо је револуционар и шпански борац Благоје Паровић;
1957. године основан је Завод за издавање уџбеника;
1962. године пуштена је у рад Фабрика аутомобила у Крагујевцу;
2008. године преминула је оперска певачица Олга Бручи.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Spojene-1078x516
Претходни чланак

Весна Буројевић: ТРИПТИХ „БЕРАЧИЦЕ”САВЕ ШУМАНОВИЋА

karaulac
Наредни чланак

Рођен је историчар књижевности Мирослав Караулац