АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је учитељ и композитор Владимир Р. Ђорђевић

На данашњи дан, 2. децембра 1869. године у Брестовцу је рођен учитељ и композитор Владимир Р. Ђорђевић.

Након завршене учитељске школе у Нишу је радио као наставник и хоровођа у више места по Србији, студирао је музику у Бечу и Прагу, те од 1912. године био запослен у Београду у Трећој мушкој гимназији до пензионисања, дванаест година касније.

После тога је хонорарно предавао теорију музике и науку о хармонији у Музичкој школи Станковић и био изабран за управника Музеја који је сам основао при Музичком друштву Станковић.

Такође је бележио народне мелодије и сакупљао инструменте по Србији, објавио радове из области музичког фолклора, две књиге записа народних мелодија, прикупљао грађу из историје српске музике и компоновао хорску музику и песме.

Владимир Р. Ђорђевић је умро 1938. године у Београду и сахрањен је на Новом гробљу, а по њему се данас зове једна музичка школа у Београду и улица у Јагодини.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1913. године рођен је генерал-пуковник и један од оснивача Института за физику Павле Јакшић;
1914. године почела је прва окупација Београда у Првом светском рату;
1935. године рођен је књижевник, преводилац и академик Љубомир Симовић;
1973. године рођена је једна од најбољих тенисерки свих времена Моника Селеш.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

СКАЛА А–Ш: Џудиста Александар Кукољ

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (3) - Copy - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА