АктуелностиНа данашњи дан

Рођен је трговац и добротвор Никола Танурџић

На данашњи дан, 4. априла 1887. године код Старог Бечејa je рођен будући трговац и добротвор Никола Танурџић.

Свет је угледао у колима приликом селидбе својих родитеља из Станишића у Србобран, где је потом одрастао у сиромашном окружењу и затим изучио такозвану „помодну мануфактуру” код познатог новосадског трговца.

Радио је и боравио наредних година у Будимпешти, Бечу, Суботици и Прагу, те у Србобрану покренуо сопствену трговину штофовима и крзном, да би се коначно скрасио у Новом Саду и ту 1922. године основао Творничко стовариште штофова Silesia.

Убрзо је постао имућан и почео да даје прилоге у добротворне сврхе, па је поред осталог био добротвор Матице српске, помагао је Соколску омладину, Новосадску трговачку омладину, те био ктитор многих здања, од којих су најпознатија Дом Новосадске трговачке омладине и Танурџићева палата, у којој се налазио и први наменски изграђен биоскоп у Новом Саду.

Никола Танурџић је умро 1969. године, а имовина му је после Другог светског рата национализована.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1825. године рођен је Ђуро Даничић;
1907. године рођен је сликар Миленко Шербан;
1941. године рођен је глумац Петар Краљ;
2002. године умро је археолог и академик Милутин Гарашанин.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Radoje_Domanovic
Претходни чланак

РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ: Има и боље

msusuc
Наредни чланак

Рођен је професор и академик Миленко Шушић