LjudiNa današnji dan

Rođen je teoretičar književnosti Nikola Koljević

Na današnji dan, 9. juna 1936. godine u Banjoj Luci rođen je teoretičar književnosti i profesor Nikola Koljević.

Poticao je iz ugledne srpske porodice, koja je 1941. godine izbegla iz grada pred ustašama, i u njega se vratila po završetku Drugog svetskog rata. Tu je završio osnovnu školu i gimnaziju, da bi potom u Beogradu diplomirao na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti Filozofskog fakulteta, 1959. godine.

Vratio se zatim u BiH, bio jedan od pokretača časopisa Putevi u Banjoj Luci, pa sekretar i urednik književnog časopisa Izraz u Sarajevu. Boravio je kao stipendista u Britaniji, gde je pripremio doktorat, koji je 1964. godine odbranio u Beogradu. U Sarajevu je postao profesor na Filozofskom fakultetu, na odsecima za engleski jezik i književnost i za opštu književnost i bibliotekarstvo, imao je i status redovnog profesora Asocijacije koledža Velikih jezera u Mičigenu i na Univerzitetu u Čikagu.

Držao je predavanja na Berkliju, Stenfordu i Santa Barbari. Bio je jedan od najboljih poznavalaca Šekspira u Jugoslaviji i dobitnih brojnih nagrada i priznanja.

Ne zapostavljajući univerzitetsku i naučnu delatnost, početkom poslednje decenije prošlog veka se sve više bavio i politikom, pa je pored ostalog bio član predsedništva Bosne i Hercegovine, potpredsednik Republike Srpske i predsednik Državnog komiteta za saradnju sa OUN.

Sredinom januara 1997. godine, na Palama je, prema zvaničnom izveštaju, iz vatrenog oružja sam sebi naneo povrede od kojih je 25. januara umro na VMA u Beogradu.

Nikola Koljević je sahranjen u porodičnoj grobnici u rodnoj Banjaluci.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1815. godine završen je Bečki kongres, koji je zasedao od septembra 1814. kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Predstavnik Srba u Beču, prota Mateja Nenadović, pokušao je da zainteresuje  kongres za srpsko pitanje, ali mu usled protivljenja Engleske i Austrije to nije pošlo za rukom;
1914. godine otkriven je spomenik Dositeju Obradoviću u Beogradu;
1933. godine rođen je inženjer i akademik Aleksandar Marinčić;
1939. godine rođen je kompozitor Nikola Rackov;
1947. godine rođena je operska pevačica, prvakinja Beogradske opere i profesor Gordana Jevtović-Minov;
1990. godine jugoslovenska teniserka Monika Seleš je sa 16 i po godina , osvojila Rolan Garos i time postala najmlađa pobednica  Grend slem turnira u istoriji;
2002. godine umro je kompozitor i pevač Dragan Toković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Untitled
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (8. jun)

law-1063249_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ