ЉудиНа данашњи дан

Рођен је теоретичар књижевности Никола Кољевић

На данашњи дан, 9. јуна 1936. године у Бањoj Луци рођен је теоретичар књижевности и професор Никола Кољевић.

Потицао је из угледне српске породице, која је 1941. године избегла из града пред усташама, и у њега се вратила по завршетку Другог светског рата. Ту је завршио основну школу и гимназију, да би потом у Београду дипломирао на Одсеку за општу књижевност и теорију књижевности Филозофског факултета, 1959. године.

Вратио се затим у БиХ, био један од покретача часописа Путеви у Бањој Луци, па секретар и уредник књижевног часописа Израз у Сарајеву. Боравио је као стипендиста у Британији, где је припремио докторат, који је 1964. године одбранио у Београду. У Сарајеву је постао професор на Филозофском факултету, на одсецима за енглески језик и књижевност и за општу књижевност и библиотекарство, имао је и статус редовног професора Асоцијације колеџа Великих језера у Мичигену и на Универзитету у Чикагу.

Држао је предавања на Берклију, Стенфорду и Санта Барбари. Био је један од најбољих познавалаца Шекспира у Југославији и добитних бројних награда и признања.

Не запостављајући универзитетску и научну делатност, почетком последње деценије прошлог века се све више бавио и политиком, па је поред осталог био члан председништва Босне и Херцеговине, потпредседник Републике Српске и председник Државног комитета за сарадњу са ОУН.

Средином јануара 1997. године, на Палама је, према званичном извештају, из ватреног оружја сам себи нанео повреде од којих је 25. јануара умро на ВМА у Београду.

Никола Кољевић је сахрањен у породичној гробници у родној Бањалуци.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1815. године завршен је Бечки конгрес, који је заседао од септембра 1814. када су га сазвале велике силе да би отклониле последице Француске револуције и Наполеонових ратова. Представник Срба у Бечу, прота Матеја Ненадовић, покушао је да заинтересује  конгрес за српско питање, али му услед противљења Енглеске и Аустрије то није пошло за руком;
1914. године откривен је споменик Доситеју Обрадовићу у Београду;
1933. године рођен је инжењер и академик Александар Маринчић;
1939. године рођен је композитор Никола Рацков;
1947. године рођена је оперска певачица, првакиња Београдске опере и професор Гордана Јевтовић-Минов;
1990. године југословенска тенисерка Моника Селеш је са 16 и по година , освојила Ролан Гарос и тиме постала најмлађа победница  Гренд слем турнира у историји;
2002. године умро је композитор и певач Драган Токовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (8. јун)

law-1063249_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ