LjudiNa današnji dan

Rođen je Stojan Novaković

Na današnji dan, 1. novembra 1842. godine u Šapcu je rođen naučnik, državnik i akademik Stojan Novaković. Nižu gimnaziju je završio u rodnom gradu, a višu i Licej u Beogradu, nakon čega je 1865. godine postavljen za profesora gimnazije i izabran za člana Srpskog učenog društva. Od 1869. godine radio je u Narodnoj biblioteci u Beogradu i tokom svog boravka na tom mestu uspeo je da se izbori da se zakonom obezbede tri obavezna primerka svakog izdanja Biblioteci, kao i da se pomogne razvoj školskih i narodnih biblioteka. Bio je potom profesor na Velikoj školi, a u tri mandata je imenovan i za ministra prosvete, odakle je sproveo reformu srednjeg obrazovanja u Srbiji, podelivši između ostalog gimnaziju na prirodni i društveni smer. Bio je jedan od osnivača Napredne stranke, predsednik vlade, član Državnog saveta, poslanik u Carigradu, Parizu i Petrogradu, a u vreme Aneksione krize bio je predsednik koncentracione vlade. Po završetku Prvog balkanskog rata bio je šef srpske delegacije koja je u Londonu zaključila mir sa Turskom. Godine 1906. postao je predsednik Srpske kraljevske akademije, što je ostao do svoje smrti, a bio je i član Ruske akademije nauka. Od 1865. godine izdavao je i uređivao časopis „Vila“, a 1892. godine izabran je za prvog predsednika Srpske književne zadruge. Pored bavljenja srpskom, i slovenskom filologijom, književnošću i istorijom, te pisanjem dela iz tih oblasti, Novaković je pisao i pesme, romane, a radio je i prevode. Preminuo je tokom Prvog svetskog rata, 1915. godine u Nišu, a neka od dela iz njegovog bogatog opusa su: Vaskrs države srpske, Srbi i Turci XIV i XV veka, Istorija srpske književnosti, Zakonik Stefana Dušana cara srpskog i druge.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1886. godine u Beogradu je osnovana Srpska kraljevska akademija;
1918. godine Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića u Prvom svetskom ratu oslobodila je Beograd;
1944. godine Josip Broz Tito i predsednik izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić su u Beogradu potpisali sporazum o obrazovanju jedinstvene jugoslovenske vlade koja treba da pripremi izbore za Ustavotvornu skupštinu;
1952. godine rođen je Borislav Bora Đorđević, frontmen benda „Riblja čorba“.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Petar II Petrović Njegoš
Prethodni članak

Umro je Njegoš

3352953_nikola-spasic-t
Naredni članak

Rođen je trgovac i zadužbinar Nikola Spasić