AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je statističar i meteorolog Vladimir Jakšić

Na današnji dan, 5. maja 1824. godine u Kragujevcu je rođen statističar, meteorolog i klimatolog Vladimir Jakšić.

Gimnaziju je završio u Beogradu, trgovački kurs u Beču, a studirao je u Nemačkoj, nakon čega se 1847. godine vratio u Srbiju. Zaposlio se prvo u Ministarstvu finansija, onda deceniju bio profesor na Liceju. Od 1862. godine ponovo je radio u Ministarstvu finansija kao načelnik ekonomskog odeljenja, te dve godine kasnije i načelnik novoosnovanog Statističkog odeljenja, koje je najviše njegovom zaslugom i formirano.

Takođe je, nevezano sa svojim poslom, od 1848. godine, u svojoj kući na Senjaku prvi kod nas počeo sa meteorološkim osmatranjima. U početku je merio maksimalnu i minimalnu temperaturu vazduha i beležio vremenske pojave, Narednih godina počeo je redovno da meri padavine, vlažnost vazduha, vazdušni pritisak i brzinu vetra.

Nakon tri godine rada, on je na osnovu svojih merenja objavio rasprave i rezultate meteoroloških osmatranja – prvu studiju o klimi Beograda.

Zahvaljujući njemu, 1857. godine u Srbiji je postojala mreža od skoro trideset meteoroloških stanica, što je tada bila jedna od najgušćih mreža na svetu.

Vladimir Jakšić, član Drušva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva i potom Srpske kraljevske akademije, preminuo je 28. avgusta 1899. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1883. godine rođen je kompozitor Petar Konjović;
1947. godine rođen je kompozitor i dirigent Vojislav Vojkan Borisavljević;
2014. godine umro je reditelj, scenarista i glumac Timoti Džon Bajford.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

justice-2060093_960_720
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

nefeatured-boban_promise
Naredni članak

Rođen je trubač Boban Marković