АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је статистичар и метеоролог Владимир Јакшић

На данашњи дан, 5. маја 1824. године у Крагујевцу је рођен статистичар, метеоролог и климатолог Владимир Јакшић.

Гимназију је завршио у Београду, трговачки курс у Бечу, а студирао је у Немачкој, након чега се 1847. године вратио у Србију. Запослио се прво у Министарству финансија, онда деценију био професор на Лицеју. Од 1862. године поново је радио у Министарству финансија као начелник економског одељења, те две године касније и начелник новооснованог Статистичког одељења, које је највише његовом заслугом и формирано.

Такође је, невезано са својим послом, од 1848. године, у својој кући на Сењаку први код нас почео са метеоролошким осматрањима. У почетку је мерио максималну и минималну температуру ваздуха и бележио временске појаве, Наредних година почео је редовно да мери падавине, влажност ваздуха, ваздушни притисак и брзину ветра.

Након три године рада, он је на основу својих мерења објавио расправе и резултате метеоролошких осматрања – прву студију о клими Београда.

Захваљујући њему, 1857. године у Србији је постојала мрежа од скоро тридесет метеоролошких станица, што је тада била једна од најгушћих мрежа на свету.

Владимир Јакшић, члан Друшва српске словесности, Српског ученог друштва и потом Српске краљевске академије, преминуо је 28. августа 1899. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1883. године рођен је композитор Петар Коњовић;
1947. године рођен је композитор и диригент Војислав Војкан Борисављевић;
2014. године умро је редитељ, сценариста и глумац Тимоти Џон Бајфорд.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

justice-2060093_960_720
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

nefeatured-boban_promise
Наредни чланак

Рођен је трубач Бобан Марковић