Na današnji dan

Rođen je srpski general, upravnik Vojne akademije i ministar vojske Milovan S. Pavlović

Na današnji dan, 13. jula 1842. godine u selu Vojkovci rođen je srpski general iz vremena Kraljevine Srbije, upravnik Vojne akademije i ministar vojske, Milovan S. Pavlović. Nakon osnovne škole u Čumiću i gimnazije u Kragujevcu i Beogradu, stupio je u vojsku, u V klasu u Artiljerijskoj školi, posle čega je proizveden u čin artiljerijskog potporučnika 1865. godine, da bi Prvi srpsko-turski rat dočekao u činu artiljerijskog kapetana. Po završetku Drugog srpsko-turskog rata unapređen je u čin potpukovnika, pa onda 1885. godine u čin pukovnika. Poslednje decenije tog veka bio je nakratko penzionisan, da bi nekoliko meseci kasnije bio reaktiviran, i onda 1894. godine postavljen za ministra vojske, unapređen u čin generala, i od 1897. godine određen za upravnika Vojne akademije. Godine 1900, nakon objavljivanja veridbe kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, i ostavke vlade, odbio je kraljevu ponudu da postane ministar, i tako bio ponovo penzionisan. Dve godine kasnije, ipak je vraćen na mesto ministra odbrane. Mada se nije slagao sa kraljevom ženidbom, trudio se da vodi miroljubivu politiku i popravi odanost oficirskog kadra prema vladaru. Kako nije podržavao zaverenike, Milovan Pavlović, nosilac mnogih srpskih i inostranih odlikovanja, ubijen je u noći Majskog prevrata u svojoj kući, 29. maja 1903. godine, po julijanskom kalendaru.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1859. godine umro je Toma Vučić Perišić, srpski vojskovođa iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, vojvoda, ustavobranitelj i jedan od najmoćnih ljudi prve polovine 19. veka;
1878. godine, završen je Berlinski kongres;
1930. godine u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu počelo je prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu, na kojem je učestvovala i reprezentacija tadašnje Jugoslavije;
1968. godine u bioskopu 20.oktobar u Beogradu eksplodirala je bomba. Za postavljanje bombe osuđen je Miljenko Hrkač, član ustaške terorističke organizacije. U eksploziji je jedna osoba poginula, a skoro 100 je ranjeno.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dusan-kovacevic_02934
Prethodni članak

Rođen je književnik, scenarista, režiser i akademik Dušan Kovačević

misevic
Naredni članak

Rođen je slikar Radenko Mišević