На данашњи дан

Рођен је српски генерал, управник Војне академије и министар војске Милован С. Павловић

На данашњи дан, 13. јула 1842. године у селу Војковци рођен је српски генерал из времена Краљевине Србије, управник Војне академије и министар војске, Милован С. Павловић. Након основне школе у Чумићу и гимназије у Крагујевцу и Београду, ступио је у војску, у V класу у Артиљеријској школи, после чега је произведен у чин артиљеријског потпоручника 1865. године, да би Први српско-турски рат дочекао у чину артиљеријског капетана. По завршетку Другог српско-турског рата унапређен је у чин потпуковника, па онда 1885. године у чин пуковника. Последње деценије тог века био је накратко пензионисан, да би неколико месеци касније био реактивиран, и онда 1894. године постављен за министра војске, унапређен у чин генерала, и од 1897. године одређен за управника Војне академије. Године 1900, након објављивања веридбе краља Александра Обреновића и Драге Машин, и оставке владе, одбио је краљеву понуду да постане министар, и тако био поново пензионисан. Две године касније, ипак је враћен на место министра одбране. Мада се није слагао са краљевом женидбом, трудио се да води мирољубиву политику и поправи оданост официрског кадра према владару. Како није подржавао заверенике, Милован Павловић, носилац многих српских и иностраних одликовања, убијен је у ноћи Мајског преврата у својој кући, 29. маја 1903. године, по јулијанском календару.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1859. године умро је Тома Вучић Перишић, српски војсковођа из Првог и Другог српског устанка, војвода, уставобранитељ и један од најмоћних људи прве половине 19. века;
1878. године, завршен је Берлински конгрес;
1930. године у главном граду Уругваја, Монтевидеу почело је прво Светско првенство у фудбалу, на којем је учествовала и репрезентација тадашње Југославије;
1968. године у биоскопу 20.октобар у Београду експлодирала је бомба. За постављање бомбе осуђен је Миљенко Хркач, члан усташке терористичке организације. У експлозији је једна особа погинула, а скоро 100 је рањено.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dusan-kovacevic_02934
Претходни чланак

Рођен је књижевник, сценариста, режисер и академик Душан Ковачевић

misevic
Наредни чланак

Рођен је сликар Раденко Мишевић