AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je slikar Stevan Aleksić

Na današnji dan, 23. decembra 1876. godine u Aradu je rođen slikar Stevan Aleksić. Potekao je iz slikarske porodice u kojoj su mu se i deda Nikola i otac Dušan bavili slikarstvom. Osnovnu i građansku školu završio je u Aradu, a prve slikarske lekcije dobio je od oca. Godine 1895. otišao je u Minhen, gde je slikarstvo najpre učio privatno, a potom na Akademiji, u klasi Grka Nikolasa Gizisa. Studije je prekinuo zbog očeve smrti i nastanio se u Modošu, današnjem Jaši Tomiću, gde je sazidao kuću i oženio se. Za razliku od mnogih drugih minhenskih đaka koji su učestvovali u umetničkom životu Beograda, Aleksić se tu nije uklopio. Godine 1912. učestvovao je na Četvrtoj jugoslovenskoj umetničkoj izložbi, ali je njegova slika Veseli Banaćanin dočekana kritikama, te nakon toga nikada više nije izlagao u glavnom gradu. Beogradski neuspeh ipak nije uticao na prijem koji je imao u Vojvodini, o čemu svedoče brojne porudžbine i pozitivne ocene njegovih slika. Stevan Aleksić bavio se oslikavanjem crkava i slikanjem monumentalnih religioznih i istorijskih kompozicija, pa je tako zidne slike i ikonostase oslikao, između ostalih, i u Uspenskoj crkvi u Čakovu, novosadskoj Sabornoj crkvi, u manastiru Bešenovo, Preobraženskoj crkvi u Pančevu i Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima. Uporedo sa radom u crkvama, tokom prve decenije XX veka Aleksić je radio portrete, kako naručene, reprezentativne, tako i intimne, kao i scene iz kafane, teme veoma popularne u to vreme. Neke od njegovih najznačajnih slika su, pored već spomenutih Veselih Banaćana koje je uradio u više varijanti, brojni portreti i autoportreti, među kojima se ističe Portret dece pukovnika Konca, kao i monumentalna kompozicija Spaljivanje moštiju Svetog Save. Stevan Aleksić preminuo je 2. novembra 1923. godine, a danas osnovna škola u Jaši Tomiću nosi njegovo ime.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1881. godine rođen je istoričar i profesor Aleksa Ivić;
1885. godine rođen je mašinski inženjer, pronalazač i konstruktor prve savremene vazdušne kočnice za železnička vozila, Dobrivoje Božić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

0E2A6256
Prethodni članak

Njegova svetost patrijarh srpski g. Irinej dao blagoslov radu i projektima fondacije Srpski legat

Grb PVO
Naredni članak

Osnovana je Vazduhoplovna komanda srpske vojske