АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар Стеван Алексић

На данашњи дан, 23. децембра 1876. године у Араду је рођен сликар Стеван Алексић. Потекао је из сликарске породице у којој су му се и деда Никола и отац Душан бавили сликарством. Основну и грађанску школу завршио је у Араду, а прве сликарске лекције добио је од оца. Године 1895. отишао је у Минхен, где је сликарство најпре учио приватно, а потом на Академији, у класи Грка Николаса Гизиса. Студије је прекинуо због очеве смрти и настанио се у Модошу, данашњем Јаши Томићу, где је сазидао кућу и оженио се. За разлику од многих других минхенских ђака који су учествовали у уметничком животу Београда, Алексић се ту није уклопио. Године 1912. учествовао је на Четвртој југословенској уметничкој изложби, али је његова слика Весели Банаћанин дочекана критикама, те након тога никада више није излагао у главном граду. Београдски неуспех ипак није утицао на пријем који је имао у Војводини, о чему сведоче бројне поруџбине и позитивне оцене његових слика. Стеван Алексић бавио се осликавањем цркава и сликањем монументалних религиозних и историјских композиција, па је тако зидне слике и иконостасе осликао, између осталих, и у Успенској цркви у Чакову, новосадској Саборној цркви, у манастиру Бешеново, Преображенској цркви у Панчеву и Саборној цркви у Сремским Карловцима. Упоредо са радом у црквама, током прве деценије XX века Алексић је радио портрете, како наручене, репрезентативне, тако и интимне, као и сцене из кафане, теме веома популарне у то време. Неке од његових најзначајних слика су, поред већ споменутих Веселих Банаћана које је урадио у више варијанти, бројни портрети и аутопортрети, међу којима се истиче Портрет деце пуковника Конца, као и монументална композиција Спаљивање моштију Светог Саве. Стеван Алексић преминуо је 2. новембра 1923. године, а данас основна школа у Јаши Томићу носи његово име.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1881. године рођен је историчар и професор Алекса Ивић;
1885. године рођен је машински инжењер, проналазач и конструктор прве савремене ваздушне кочнице за железничка возила, Добривоје Божић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

0E2A6256
Претходни чланак

Његова светост патријарх српски г. Иринеј дао благослов раду и пројектима фондације Српски легат

Грб ПВО
Наредни чланак

Основана је Ваздухопловна команда српске војске