АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар Стеван Алексић

На данашњи дан, 23. децембра 1876. године у Араду је рођен сликар Стеван Алексић.

Потекао је из сликарске породице у којој су му се и деда Никола и отац Душан бавили сликарством. Основну и грађанску школу завршио је у Араду, а прве сликарске лекције добио је од оца. У Минхен је отишао 1895. године, где је сликарство најпре учио приватно, а потом на Академији, у класи  Грка Николаса Гизиса. Студије је прекинуо због очеве смрти и настанио се у Модошу, данашњем Јаши Томићу, где је сазидао кућу и оженио се.

За разлику од многих других минхенских ђака који су учествовали у уметничком животу Београда, Алексић се ту није уклопио. Учествовао је на Четвртој југословенској уметничкој изложби 1912. године, али је његова слика Весели Банаћани дочекана критикама, те након тога никада више није излагао у главном граду. Београдски неуспех ипак није утицао на пријем који је имао у Војводини, о чему сведоче бројне поруџбине и позитивне оцене његових слика.

Стеван Алексић бавио се осликавањем цркава и сликањем монументалних религиозних и историјских композиција, па је тако зидне слике и иконостасе осликао, између осталих, и у Успенској цркви у Чакову, новосадској Саборној цркви, у манастиру Бешеново, Преображенској цркви у Панчеву и Саборној цркви у Сремским Карловцима.

Упоредо са радом у црквама, током прве деценије XX века Алексић је радио портрете, како наручене, репрезентативне, тако и интимне, као и сцене из кафане, теме веома популарне у то време. Неке од његових најзначајних слика су, поред већ споменутих Веселих Банаћана, коју је урадио у више варијанти, бројни портрети и аутопортрети, међу којима се истиче Портрет деце пуковника Конца, као и монументална композиција Спаљивање моштију Светог Саве.

Стеван Алексић преминуо је 2. новембра 1923. године, а данас основна школа у Јаши Томићу носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1881. године рођен је историчар и професор Алекса Ивић;
1885. године рођен је машински инжењер, проналазач и конструктор прве савремене ваздушне кочнице за железничка возила, Добривоје Божић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

130full-slobodan-djuric
Претходни чланак

Погинуо је глумац Слободан Ђурић

maxresdefault
Наредни чланак

ДУШКО РАДОВИЋ: Глас који је будио успаване савести, замрле наде и човека у људима