На данашњи дан

Рођен је сликар и редитељ Слободан Шијан

На данашњи дан, 16. новембра 1946. године у Београду је рођен сликар и редитељ Слободан Шијан. У главном граду завршио је сликарство на Академији ликовних уметности и филмску режију на Факултету драмских уметности, па је уз сликарство, седамдесетих година почео да снима филмове, пише и издаје неку врсту фанзина, у коме је коментарисао текућу филмску продукцију и износио своје ставове. Неки од Шијанових најпознатијих филмова, углавном црне комедије попут „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ или Давитељ против давитеља“, настали су почетком осамдесетих година прошлог века, после чега је све чешће боравио у иностранству. Једно време је био директор Југословенске кинотеке, професор на Факултету драмских уметности и другим домаћим и страним факултетима, а за свој рад добио је и више награда и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1864. године рођен је оснивач српског земљорадничког задругарства Михаило Аврамовић;
1914. године почела је Колубарска битка, у којој се посебно истакао генерал Живојин Мишић, и која је завршена месец дана касније победом српске војске над аустроугарским трупама генерала Поћорека;
1939. године рођен је глумац Милош Жутић;
2014. године преминуо је филозоф, театролог, драматург, писац, преводилац, новинар и један од најзначајнијих интелектуалаца и културних стваралаца код нас, Јован Ћирилов.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

milun_vidic_-_portret
Претходни чланак

Умро је вајар и професор Милун Видић

kult-srdjan-karanovic_620x0
Наредни чланак

Рођен је редитељ Срђан Карановић