AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je slikar Paja Jovanović

Na današnji dan, 16. juna 1859. godine u Vršcu je rođen slikar Paja Jovanović.

Crtanjem i slikarstvom je počeo da se bavi najpre samostalno, da bi kada se pročulo za njegov talenat dobio prvu porudžbinu u četrnaestoj godini od vršačke crkve. Posle dobrih kritika u vezi sa tim poslom, upisao je školu crtanja kod profesora Maholca, a potom i bečku Akademiju.

Nakon završenih studija je nastavio da se usavršava i sve više da putuje. Na predlog profesora je proputovao Balkan, naročito Crnu Goru, primorje, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, južnu i istočnu Srbiju. Beležio je običaje, nošnju, likove, predele. Iz tog perioda su mu slike Mačevanje, Guslar, Kićenje neveste, Arbanas, Borba petlova, Arbanas s čibukom i Ranjeni Crnogorac, za koju je 1882. godine dobio prvu nagradu bečke Akademije i carsku stipendiju.

Slika Ranjeni Crnogorac

Slika Ranjeni Crnogorac

Nakon toga je odlučio da živi u Londonu i  da još češće  putuje, te je posetio Egipat i zemlje Magreba, Grčku, Tursku, Italiju, Španiju, Kavkaz i druge oblasti.

Dopisni član Srpskog učenog društva postao je 1884. godine, a četiri godine kasnije i redovni član Srpske kraljevske akademije.

Poslednjih godina XIX veka sve više je slikao istorijske kompozicije, pa je za Milenijumsku izložbu koja je trebalo da se održi u Budimpešti 1896. godine, od odbora crkvenih sabora Sremskih Karlovaca i patrijarha Georgija Brankovića dobio porudžbinu da naslika Seobu Srba pod Arsenijem III Čarnojevićem. Ovu sliku  je uradio u nekoliko verzija, ali zbog neslaganja sa patrijarhom ipak nije prikazana na izložbi.

U narednom periodu je uradio još nekoliko slika sa istorijskom tematikom, među kojima su Bitka u Teutoburškoj šumi iz germanske istorije, za koju je dobio nekoliko nagrada, Takovski ustanak po porudžbini kralja Milana Obrenovića, Ženidba Dušanova, Proglašenje Dušanovog zakonika i Krunisanje cara Dušana, za koju je dobio zlatnu medalju na svetskoj izložbi u Parizu.

Tih godina je uradio i ikonostas Saborne crkve u Novom Sadu, kao i crkve u Dolovu, a za Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima je naslikao nekoliko slika o Svetom Savi.

Prvih godina XX veka se sve više okretao portretima, ovekovečivši mnoge vladare, aristokrate i naučnike, među kojima i Mihajla Pupina, cara Franju Josifa, vajara Đorđa Jovanovića, članove kraljevske porodice crnogorskog kralja Nikole i druge.

U Beograd je prvi put došao 1910. godine, na poziv kralja Petra I Karađorđevića, ali se i pored toga što je narednih decenija boravio u Ženevi i u Beču, uvek u njega vraćao i isticao svoju vezanost za grad na ušću Save u Dunav.

U dogovoru sa Muzejom grada Beograda je radio na otvaranju svog Legata, što se  dogodilo tek 1970. godine.

Paja Jovanović umro je 30. novembra 1957. godine u Beču, a urna sa njegovim pepelom je, po njegovoj želji, preneta u Beograd i položena u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1866. godine rođen je istoričar, profesor, političar i akademik Dragoljub Draža Pavlović;
1884. godine rođen je književnik Milutin Uskoković;
1930. godine umro je filolog, političar, državnik i akademik Ljubomir Stojanović;
1931. godine rođen je glumac Pavle Minčić;
1944. godine na Visu je sklopljen sporazum Tito-Šubašić, o odnosima Narodnooslobodilačkog pokreta i Vlade Jugoslavije u emigraciji;
1946. godine umro je srpski kompozitor, muzikolog, muzički kritičar, folklorista i muzički pedagog Miloje Milojević;
1954. godine osnovan je Muzej Prvog srpskog ustanka, iz koga će se kasnije razviti Istorijski muzej Srbije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Podloga - Copy - Copy - Copy (2) - Copy - Copy
Prethodni članak

MISAO DANA

800px-Jesus_szentendre_soc
Naredni članak

SENTANDREJSKI ZVONICI (IV)