АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар, ликовни критичар и професор Бранко Поповић

На данашњи дан, 27. јануара 1882. године у Ужицу је рођен сликар, ликовни критичар и професор Бранко Поповић.

Од дванaесте године је живео у Београду, где је завршио Технички факултет, након чега је у Минхену и Паризу завршио сликарство.

Био је потом професор и декан на Техничком факултету, члан српског ПЕН клуба, Демократске странке, један од оснивача УЛУС-а, као и један од оснивача и председник уметничке групе Облик, чији су чланови поред осталих били и Сава Шумановић, Петар Добровић, Јован Бијелић, Тома Росандић и Зора Петровић.

Током живота је поред стотинак дела која је насликао и изложби на којима је излагао, објавио и мноштво критика, огледа и студија о уметности.

Учествовао је у балканским и Првом светском рату, био рањен код Куманова, прешао Албанију и стигао до Крфа, те био одликован Oрденом за храброст и француском Легијом части.

Током Другог светског рата је одбио да потпише Апел српском народу и једно време је био у логору на Бањици, одакле је пуштен.

Ипак, по ослобођењу 1944. године, Бранко Поповић је ухапшен од стране комуниста и крајем новембра убијен као народни издајник, а о његовој смрти постоје различите верзије.

Изложбе слика Бранка Поповића последњих деценија су организоване у више наших градова, а решењем Окружног суда у Београду 2007. године, рехабилитован је.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1777. године рођен је владика и песник Лукијан Мушицки;
1885. године умро је трговац и задужбинар капетан Миша Анастасијевић;
1887. године рођен је историчар Васиљ Поповић;
1912. године рођен је писац и новинар Милорад Панић Суреп;
1924. године влада Краљевине СХС потписала је у Риму пакт о пријатељству и сарадњи са Италијом и споразум којим је Ријека предата Италији;
1942. године умро је сликар Петар Добровић;
1943. године рођен је саксофониста и композитор Јован Маљоковић;
1947. године рођен је рукометаш Бранислав Покрајац;
1953. године рођена је сликарка Слободанка Ракић-Шефер.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Војвода_Радомир_Путник
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

49501683_1430176427119720_585803358439211008_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА