AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je slikar Lazar Vujaklija

Na današnji dan, 17. avgusta 1914. godine u Beču je rođen slikar Lazar Vujaklija.

Sa desetak godina se doselio u Zemun i u Beogradu završio Grafičko-industrijsku školu, te posle Drugog svetskog rata i predavao na istoj školi.

Uporedo sa poslom nastavio je svoje umetničko obrazovanje i pohađao tečaj crtanja i slikanja kod Petra Dobrovića, pod čijim je uticajem bio u početku. Tada je postao i član umetničke grupe Samostalni, da bi sa promenom svog slikarstva tokom drugog dela pedesetih godina postao član Decembarske grupe.

Inspiraciju za svoja dela, koja su uglavnom grafike u boji, uljane slike i tapiserije, nalazio je u narodnoj, folklornoj i religioznoj umetnosti, a Miodrag B. Protić je njegovu umetnost okarakterisao kao „naivni ekspresionizam” ili „ekspresionizam naivnog simbola”.

Prvu samostalnu izložbu je priredio 1952, a poslednju 1985. godine, dok je zanimljivo i to da je on 1970. naslikao prvi mural u Beogradu, na fasadi zanatske radnje u tadašnjem Bulevaru revolucije, koja više ne postoji.

Lazar Vujaklija je umro 24. novembra 1995. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a njegova dela se nalaze u svim nacionalnim kolekcijama.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1876. godine rođen je Dragutin Dimitrijević Apis, pukovnik vojske Kraljevine Srbije i jedan od organizatora Majskog prevrata;
1883. godine umro je pukovnik i zadužbinar Đoka Vlajković;
1908. godine umro je književnik, pripovedač i satiričar Radoje Domanović;
1923. godine rođena je glumica Mira Stupica;
1937. godine rođen je violinista Aleksandar Aca Šišić;
1941. godine nemačke okupacione vlasti su u Beogradu na Terazijama obesile petoricu Srba;
1953. godine rođen je košarkaš Dragan Kićanović;
2001. godine umro je reditelj Živko Nikolić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-Prinz_Eugen_in_der_Schlacht_bei_Belgrad_1717
Prethodni članak

Princ Eugen Savojski je zauzeo Beograd

Izvor: „Orao”, veliki ilustrovani kalendar, ur. Stevan Popović, Novi Sad, 1884.
Naredni članak

Naši veliki dobrotvor Đoka Vlajković