АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар Лазар Вујаклија

На данашњи дан, 17. августа 1914. године у Бечу је рођен сликар Лазар Вујаклија.

Са десетак година се доселио у Земун и у Београду завршио Графичко-индустријску школу, те после Другог светског рата и предавао на истој школи.

Упоредо са послом наставио је своје уметничко образовање и похађао течај цртања и сликања код Петра Добровића, под чијим је утицајем био у почетку. Тада је постао и члан уметничке групе Самостални, да би са променом свог сликарства током другог дела педесетих година постао члан Децембарске групе.

Инспирацију за своја дела, која су углавном графике у боји, уљане слике и таписерије, налазио је у народној, фолклорној и религиозној уметности, а Миодраг Б. Протић је његову уметност окарактерисао као „наивни експресионизам” или „експресионизам наивног симбола”.

Прву самосталну изложбу је приредио 1952, а последњу 1985. године, док је занимљиво и то да је он 1970. насликао први мурал у Београду, на фасади занатске радње у тадашњем Булевару револуције, која више не постоји.

Лазар Вујаклија је умро 24. новембра 1995. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а његова дела се налазе у свим националним колекцијама.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1876. године рођен је Драгутин Димитријевић Апис, пуковник војске Краљевине Србије и један од организатора Мајског преврата;
1883. године умро је пуковник и задужбинар Ђока Влајковић;
1908. године умро је књижевник, приповедач и сатиричар Радоје Домановић;
1923. године рођена је глумица Мира Ступица;
1937. године рођен је виолиниста Александар Аца Шишић;
1941. године немачке окупационе власти су у Београду на Теразијама обесиле петорицу Срба;
1953. године рођен је кошаркаш Драган Кићановић;
2001. године умро је редитељ Живко Николић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Prinz_Eugen_in_der_Schlacht_bei_Belgrad_1717
Претходни чланак

Принц Еуген Савојски је заузео Београд

Извор: „Орао”, велики илустровани календар, ур. Стеван Поповић, Нови Сад, 1884.
Наредни чланак

Наши велики добротвор Ђока Влајковић