AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je slikar Jovan Popović

Na današnji dan, 14. oktobra 1810. godine u Opovu je rođen slikar Jovan Popović.

Pretpostavlja se da je slikarstvo učio kod Konstantina Danila. Proveo je nekoliko godina u Banatu, Sremu i Beogradu, pa potom u Beču gde je pohađao bečku Akademiju do kraja 1845. ili početka naredne godine. Nakon toga se vratio u Beograd, pa ponovo u Vršac i Pančevo.

Jovan Popović, jedan od značajnijih predstavnika bidermajer slikarstva, uglavnom se bavio slikanjem portreta, pejzaža i ikonopisom, a svojom umetnošću nagovestio je početak likovnog preporoda u Srbiji.

Umro je 25. septembra 1864. godine u Pančevu, a neka od njegovih najpoznatijih dela su ikonostasi crkava u Irigu (deo ikonostasa Nikolajevske crkve), Segedinu (ikonostas Nikolajevske crkve), Kovilju (ikonostas i mobilijar), Subotici (ikonostas Vaznesenjskog hrama), Novom Sadu (zidne kompozicije Uspenske crkve) i drugim mestima, kao i portreti kneza Mihaila Obrenovića, Aleksandra Karađorđevića, i slika Dete s jagnjetom, njegovo najpoznatije delo.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1892. godine krenuo je prvi tramvaj u Beogradu;
1919. godine rođen je srpski ekonomista, guverner Narodne banke Jugoslavije i dopisni član SANU, Dragoslav Avramović;
1921. godine rođen je glumac Rade Marković;
1934. godine rođen je slikar Ljuba Popović;
1944. godine umro je slikar Marko Murat;
2014. godine umro je književnik i prevodilac Vojislav Voja Čolanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

„Obnovimo sebe, podignimo Stupoveˮ

TeslaMonumentPetitionPoster-page-001
Naredni članak

Peticija: Podignimo spomenik Nikoli Tesli u Kanadi