АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар Јован Поповић

На данашњи дан, 14. октобра 1810. године у Опову је рођен сликар Јован Поповић.

Претпоставља се да је сликарство учио код Константина Данила. Провео је неколико година у Банату, Срему и Београду, па потом у Бечу где је похађао бечку Академију до краја 1845. или почетка наредне године. Након тога се вратио у Београд, па поново у Вршац и Панчево.

Јован Поповић, један од значајнијих представника бидермајер сликарства, углавном се бавио сликањем портрета, пејзажа и иконописом, а својом уметношћу наговестио је почетак ликовног препорода у Србији.

Умро је 25. септембра 1864. године у Панчеву, а нека од његових најпознатијих дела су иконостаси цркава у Иригу (део иконостаса Николајевске цркве), Сегедину (иконостас Николајевске цркве), Ковиљу (иконостас и мобилијар), Суботици (иконостас Вазнесењског храма), Новом Саду (зидне композиције Успенске цркве) и другим местима, као и портрети кнеза Михаила Обреновића, Александра Карађорђевића, и слика Дете с јагњетом, његово најпознатије дело.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1892. године кренуо је први трамвај у Београду;
1919. године рођен је српски економиста, гувернер Народне банке Југославије и дописни члан САНУ, Драгослав Аврамовић;
1921. године рођен је глумац Раде Марковић;
1934. године рођен је сликар Љуба Поповић;
1944. године умро је сликар Марко Мурат;
2014. године умро је књижевник и преводилац Војислав Воја Чолановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

„Обновимо себе, подигнимо Ступовеˮ

TeslaMonumentPetitionPoster-page-001
Наредни чланак

Петиција: Подигнимо споменик Николи Тесли у Канади