АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар и један од оснивача Академије ликовних уметности у Београду, Мило Милуновић

На данашњи дан, 18. августа 1897. године на Цетињу је рођен сликар, ликовни критичар и један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности у Београду, Мило Милуновић. Школовање је почео у родном месту, па наставио у Монци, а сликарство је учио у Фиренци код Алберта Ђакометија и потом у Паризу. Учествовао је у црногорској војсци у Првом светском рату, после чега је отишао у Париз, где је са прекидима остао до 1932. године, када је дошао у Београд. Ту је 1937. године био један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности. Године 1946. вратио се на Цетиње и са Петром Лубардом основао Умјетничку школу, да би се две године касније поново обрео у Београду и ту остао до краја живота. Сликао је како пејзаже и мртву природу, тако и монументалне фреске и радио мозаике. Сликарство му се истиче јасном композицијом, светлом и префињеним колоритом, а својим стваралаштвом снажно је утицао на млађе сликарске генерације у Београду. Био је члан група „Дванаесторица“ и „Самостални“, члан САНУ, као и добитник многобројних награда и признања, попут Октобарске награде града Београда, Седмојулске награде, Дипломе и ордена Светог Саве 5.реда и француског Ордена Легије части. Такође је писао и ликовну критику у „Политици“, „Уметничком прегледу“, Књижевним новинама“ и другим листовима. Мило Милуновић преминуо је 11. фебруара 1967. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом Гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1805. године српски устаници су први пут поразили редовну турску војску у бици на брду Иванковац, код Ћуприје;
1807. године Доситеј Обрадовић прешао је из Земуна у устаничку Србију, где је као први Карађорђев министар просвете остао до краја живота;
1831. године рођен је композитор и диригент Корнелије Станковић;
1860. године рођен је филолог, државник и академик Љубомир Стојановић;
1868. године кнез Милан Обреновић положио је камен темељац зграде Народног позоришта;
1908. године рођен је композитор и академик Милан Ристић;
1914. године Немачка је објавила рат Русији.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zivko
Претходни чланак

Умро је редитељ Живко Николић

danko-popovic-2_320x160
Наредни чланак

Рођен је књижевник Данко Поповић