Na današnji dan

Rođen je slikar i akademik Vladimir Veličković

Na današnji dan, 11. avgusta 1935. godine u Beogradu je rođen slikar i akademik Vladimir Veličković. Nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, okrenuo se slikarstvu. Radio je jedno vreme u Zagrebu, kao saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, a prvu samostalnu izložbu imao je 1963. godine, da bi se potom, 1966. godine, preselio u Pariz i od 1983. do 2000. godine bio profesor Likovne akademije u Parizu. Član je Srpske akademije nauka i umetnosti, francuske Akademije lepih umetnosti, počasni je doktor Univerziteta u Kragujevcu i odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, kao i Ordenom viteza legije časti. Vladimir Veličković živi u Parizu i još uvek stvara i izlaže, pa je pre tri godine izlagao i u Galeriji SANU u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1456. godine od kuge je umro Janoš Hunjadi, kod nas poznatiji kao Sibinjanin Janko, erdeljski vojvoda i kapetan Beograda;
1934. godine rođen je glumac Danilo Bata Stojković;
2014. godine umro je fudbalski golman i reprezentativac Jugoslavije Vladimir Beara.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

cudotvorni mac
Prethodni članak

Umro je reditelj Vojislav Nanović

cerska-bitka
Naredni članak

Austrougarska je napala Srbiju u Prvom svetskom ratu