АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сликар и академик Ђорђе Крстић

На данашњи дан, 19. априла 1851. године у Старој Кањижи је рођен један од најзначајнијих наших сликара, академик Ђорђе Крстић.

Након основне школе и обућарског заната, завршио је Гимназију и Богословију у Сремским Карловцима и Београду, да би 1873. године, захваљујући томе што га је приметио кнез Милан, добио државну стипендију и отишао у Минхен, на тамошњу Ликовну академију.

Током живота у главном граду Баварске је сликао под утицајем немачког реализма, и тада су настале слике Утопљеница, Растанак и Анатом, за коју је добио и награду Минхенске академије.

Почетком осамдесетих година XIX века је путовао по Србији, сликајући пејзаже из различитих предела, као и са Косова, те наше средњовековне манастире као што су Студеница и Жича.

Такође се бавио портретима, жанром, историјским и религиозним сликарством, осликавши неколико иконостаса, међу којима и онај у нишкој Саборној цркви, која је нажалост почетком овог века изгорела са све уметничким благом које се ту налазило. Занимљиво је да тај иконостас није завршио, јер су поједине сцене, а посебно Смрт кнеза Лазара, због начина на који су биле представљене, изазвале многе полемике у тадашњој јавности, у којима су поред црквених личности учествовали и истакнути интелектуалци и уметници, међу којима су Михаило Валтровић, Стева Тодоровић и други.

Поред самосталних изложби које је приредио, Крстић је учествовао и на бројним другим значајним изложбама, почев од Међународне изложбе у Минхену 1883. године, преко светских изложби у Паризу 1889. и 1900. године, па до Прве југословенске изложбе у Београду 1904. године.

Био је члан Српског ученог друштва, почасни члан Српске краљевске академије и наставник цртања на београдској Реалци од 1888. године до краја живота. Ђорђе Крстић, уз Пају Јовановића и Уроша Предића, најзначајнији представник реализма у српском сликарству, умро је 30. октобра 1907. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

  1. године је убијен математичар Сима Марковић.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

predaja-kljuceva-beograda-1867
Претходни чланак

Извршена је свечана предаја кључева кнезу Михаилу

Наредни чланак

Рођена је глумица Нада Блам