AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je serdar Janko Vukotić

Na današnji dan, 18. februara 1866. godine u Čevu kod Cetinja je rođen serdar Janko Vukotić.

Bio je u srodstvu sa kraljevskom dinastijom Petrović-Njegoš, a nakon završene Vojne akademije u Italiji postepeno se peo u vojnoj hijerarhiji.

U Prvom balkanskom ratu je komandovao Istočnim odredom, istakavši se u operacijama u Sandžaku i Metohiji, pa je ubrzo postao načelnik štaba Vrhovne crnogorske komande.

U Drugom balkanskom ratu je predvodio Crnogorsku diviziju u okviru Prve srpske armije protiv bugarskih snaga i u Bregalničkoj bici, prihvatajući odlučujuću borbu protiv Bugara.

U Prvom svetskom ratu je bio načelnik štaba Vrhovne komande Crnogorske vojske i komandant Hercegovačkog odreda i Sandžačke vojske, koja je u Mojkovačkoj bici uspela da zaustavi i odbaci neprijateljsku ofanzivu, i na taj način omogući povlačenje dela srpske vojske prema lukama na Jadranskom moru, a posle kapitulacije Crne Gore jedno vreme je proveo u logoru Boldogason kao zarobljenik.

Nakon Velikog rata je od 1919. godine bio general u Jugoslovenskoj vojsci, da bi 1926. bio unapređen u armijskog generala.

Serdar Janko Vukotić je preminuo 4. februara 1927. godine u Beogradu, ne napunivši šezdeset jednu godinu, i sahranjen je na beogradskom Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1809. godine rođen je pravnik, istoričar i akademik Božidar Petranović;
1877. godine rođen je kompozitor Petar Krstić;
1884. godine rođen je pravni filozof, profesor i akademik Toma Živanović;
1915. godine umro je političar, diplomata, filolog i istoričar Stojan Novaković;
1920. godine rođen je kompozitor Darko Kraljić;
1921. godine rođen je operski pevač Miroslav Čangalović;
1969. godine umro je političar i predsednik vlade Dragiša Cvetković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Jova_Jovanovic_Zmaj
Prethodni članak

MISAO DANA

Naredni članak

Rođena je kompozitorka Darinka Simić Mitrović