АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је сердар Јанко Вукотић

На данашњи дан, 18. фебруара 1866. године у Чеву код Цетиња је рођен сердар Јанко Вукотић.

Био је у сродству са краљевском династијом Петровић-Његош, а након завршене Војне академије у Италији постепено се пео у војној хијерархији.

У Првом балканском рату је командовао Источним одредом, истакавши се у операцијама у Санџаку и Метохији, па је убрзо постао начелник штаба Врховне црногорске команде.

У Другом балканском рату је предводио Црногорску дивизију у оквиру Прве српске армије против бугарских снага и у Брегалничкој бици, прихватајући одлучујућу борбу против Бугара.

У Првом светском рату је био начелник штаба Врховне команде Црногорске војске и командант Херцеговачког одреда и Санџачке војске, која је у Мојковачкој бици успела да заустави и одбаци непријатељску офанзиву, и на тај начин омогући повлачење дела српске војске према лукама на Јадранском мору, а после капитулације Црне Горе једно време је провео у логору Болдогасон као заробљеник.

Након Великог рата је од 1919. године био генерал у Југословенској војсци, да би 1926. био унапређен у армијског генерала.

Сердар Јанко Вукотић је преминуо 4. фебруара 1927. године у Београду, не напунивши шездесет једну годину, и сахрањен је на београдском Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1809. године рођен је правник, историчар и академик Божидар Петрановић;
1877. године рођен је композитор Петар Крстић;
1884. године рођен је правни филозоф, професор и академик Тома Живановић;
1915. године умро је политичар, дипломата, филолог и историчар Стојан Новаковић;
1920. године рођен је композитор Дарко Краљић;
1921. године рођен је оперски певач Мирослав Чангаловић;
1969. године умро је политичар и председник владе Драгиша Цветковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Jova_Jovanovic_Zmaj
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Наредни чланак

Рођена је композиторка Даринка Симић Митровић