АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је револуционар и совјетски обавештајац Мустафа Голубић

На данашњи дан, 24. октобра 1891. године, у Стоцу је рођен револуционар, одликовани српски војник и важан совјетски обавештајац Мустафа Голубић.

Након основне школе коју је похађао у родном граду, гимназију је учио у Сарајеву и Београду, а касније је студирао и у Швајцарској. Био је Србин муслиманске вероисповести, припадник Младе Босне, познаник са Аписом, добровољац у четничком одреду Воје Танкосића у Првом балканском рату, током кога је слао и чланке за часописе Илустрована ратна кроника и Балкански рат у слици и речи и из кога је изашао са чином наредника и Орденом Обилића за храброст.

По избијању Првог светског рата се такође прикључио српској војсци, учествовао у бици на Колубари, те боравио у Русији да би прикупио добровољце за нашу војску и потом преко Албаније стигао до Солунског фронта.

С обзиром да је за време Солунског процеса одбио да сведочи против Аписа и црнорукаца, био је хапшен и избачен је из војске. После рата је напустио Краљевину СХС и постао заклети противник краља Александра Карађорђевића, па постоје и сведочења да му је 1919. године јавно у лице претио смрћу у центру Београда. Боравио је највише у Швајцарској и Аустрији, постао члан КПЈ и повезао се са Коминтерном, а затим је око 1927. године отишао у Москву.

Ступио је био у совјетску тајну службу, постао врхунски обавештајац и добио високу позицију у Четвртој секцији ГПУ при НКВД, која је била задужена за деловање у вези са политичким личностима, а често и њихову ликвидацију.

Мустафине даље потезе и акције је тешко са сигурношћу навести, али прича је безброј, као и подударања са чињеницама које су неспорне. Сматра се да је имао неколико стотина пасоша и имена, те се кретао по целом свету, у зависности од задатака.

Наводно је био близак „пријатељˮ Стаљину и његовој породици и учествовао у многим отмицама, диверзијама и убиствима. Између осталог, поред бројних отмица и убистава тајних агената, приписују му се набавка оружја и организација у вези са убиством Франца Фердинанда, организација убиства Лава Троцког у Мексику, учествовање у догађајима од 27. марта 1941. године у Југославији, подметање експлозије у Смедеревској тврђави када је она, велики део града и неколико хиљада људи страдало, те покушај убиства Јосипа Броза.

Постоје индиције да га је управо тај „пропустˮ и коштао главе, те да је Тито био обавештен шта му се спрема, па је преузео одређене кораке. Наиме, мало након капитулације Југославије у Другом светског рату, Мустафу је почетком јуна по дојави непознатог лица, у Београду на назначеној адреси и под лажним именом ухапсио Гестапо. Иако је брутално мучен током испитивања, није одао никакве важне податке, што су Немци и сами оставили забележено, па је однет у данашњи Пионирски парк, где је везан за столицу, јер није могао да стоји нити да хода и ту стрељан и покопан.

Откобра 1944. године, када је Црвена армија ушла у Београд, један од задатака које је СМЕРШ имала да изврши је био проналажење његовог гроба, аутопсија и утврђивање идентитета.

Тада је установљено да су му скоро све веће кости у телу, зуби и вилица били поломљени. Посмртни остаци Мустафе Голубића су пренети у Русију и уз највеће војне почасти сахрањени у Москви, а на београдском Новом гробљу се налази плоча са његовим именом, испод које пише – Херој СССР-а.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1907. године умро је српски новинар, писац и један од оснивача и вођа Народне радикалне странке Пера Тодоровић;
1912. године завршена је Кумановска битка;
1959. године умро је лекар офталмолог, оснивач Очне клинике, редовни професор Медицинског факултета у Београду и академик Ђорђе Нешић;
1961. године умро је Милан Стојадиновић, српски политичар, правник, економиста, професор универзитета, министар финансија у три наврата, председник владе Краљевине Југославије и председник Југословенске радикалне заједнице;
1976. године умро је историчар, професор и академик Георгије Острогорски.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

42171846_1353667434770620_4378994044768878592_n
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Marko_vukobrat_jaric
Наредни чланак

Умро је физичар Марко Вукобрат-Јарић