AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je revolucionar, pisac i narodni heroj Dragojlo Dudić

Na današnji dan, 9. decembra 1887. godine u selu Klinci kod Valjeva je rođen revolucionar, pisac i narodni heroj Dragojlo Dudić.

Sam je naučio da čita i piše, a engleski jezik tokom obuke za bolničara u Britaniji. Učestvovao je u ratovima koje je Srbija vodila tokokm druge decenije prošlog veka, povlačio se preko Albanije i borio na Solunskom frontu, nakon čega je 1919. godine postao član Socijalističke partije Jugoslavije. Naredne godine je u svom selu formirao partijsku organizaciju i u međuratnom periodu sarađivao sa mnogim listovima i časopisima, među kojima je bila i Politika. Jula 1941. godine je formirao Kolubarsku partizansku četu i postao komandant Valjevskog partizanskog odreda. Naročito je značajan njegov Dnevnik, koji je vodio od početka avgusta do početka novembra 1941, koji predstavlja važno svedočanstvo o tim mesecima i ustanku u Srbiji.

Dragojlo Dudić je poginuo 29. novembra 1941. godine kod Mačkata na Zlatiboru, osam godina kasnije proglašen je za narodnog heroja, a danas mu se u Valjevu nalazi spomenik.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1881. godine rođen je Vojin Popović, poznatiji kao vojvoda Vuk, srpski komitski vojskovođa u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu;
1910. godine umro je književnik, diplomata i akademik Laza Kostić;
1914. godine rođena je slikarka i akademik Ljubica Cuca Sokić;
1919. godine rođen je novinar, publicista i prevodilac Slobodan Glumac;
1920. godine počeo je sa radom Medicinski fakultet u Beogradu;
1921. godine umro je botaničar i profesor Živojin Jurišić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ RTS1
Prethodni članak

Rođen je glumac Milenko Zablaćanski

Miroslav_Ilic_Arena_2007._1
Naredni članak

Rođen je pevač Miroslav Ilić