АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је револуционар, писац и народни херој Драгојло Дудић

На данашњи дан, 9. децембра 1887. године у селу Клинци код Ваљева је рођен револуционар, писац и народни херој Драгојло Дудић.

Сам је научио да чита и пише, а енглески језик током обуке за болничара у Британији. Учествовао је у ратовима које је Србија водила тококм друге деценије прошлог века, повлачио се преко Албаније и борио на Солунском фронту, након чега је 1919. године постао члан Социјалистичке партије Југославије. Наредне године је у свом селу формирао партијску организацију и у међуратном периоду сарађивао са многим листовима и часописима, међу којима је била и Политика. Јула 1941. године је формирао Колубарску партизанску чету и постао командант Ваљевског партизанског одреда. Нарочито је значајан његов Дневник, који је водио од почетка августа до почетка новембра 1941, који представља важно сведочанство о тим месецима и устанку у Србији.

Драгојло Дудић је погинуо 29. новембра 1941. године код Мачката на Златибору, осам година касније проглашен је за народног хероја, а данас му се у Ваљеву налази споменик.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1881. године рођен је Војин Поповић, познатији као војвода Вук, српски комитски војсковођа у балканским ратовима и Првом светском рату;
1910. године умро је књижевник, дипломата и академик Лаза Костић;
1914. године рођена је сликарка и академик Љубица Цуца Сокић;
1919. године рођен је новинар, публициста и преводилац Слободан Глумац;
1920. године почео је са радом Медицински факултет у Београду;
1921. године умро је ботаничар и професор Живојин Јуришић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: PRINTSCREEN/YOUTUBE/ РТС1
Претходни чланак

Рођен је глумац Миленко Заблаћански

Miroslav_Ilic_Arena_2007._1
Наредни чланак

Рођен је певач Мирослав Илић