AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je revolucionar Afanasije Stojanović

Na današnji dan, 24. maja 1850. godine u Valjevu je rođen revolucionar i jedini poznati Srbin koji je učestvovao u Pariskoj komuni Afanasije Stojanović.

Nakon gimnazije u Valjevu, otišao je na studije ekonomije u Cirihu, gde se upoznao sa socijalnističkim i anarhističkim idejama, i postao pristalica Bakunjina.

Odatle je za vreme Pariske komune otišao za Pariz i učestvovao u borbama na barikada, tokom kojih je bio ranjen. Vratio se u Cirih, pa u Srbiju, i tu postao sledbenik Svetozara Markovića, saradnik lista Javnost i urednik Valjevskog glasa.

Bio je uhapšen i osuđen prvo na godinu dana zatvora, a zatim na pet, posle čega je napustio zemlju i preko Crne Gore, Austrije i Francuske stigao u Rusiju.

Afanasije Stojanović je u Petrogradu živeo i radio narednih više od dve decenije, sve do svoje smrti 1923.godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1875. godine, rođen je Teodor Taranovski, ruski pravnik i istoričar koji je nakon  revolucije u Rusiji  emigrirao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je nastavio svoje naučno stvaralaštvo i postao član Srpske kraljevske akademije;
1896. godine u okviru beogradskog Gimnastičkog društva Soko osnovana je Loptačka sekcija, što je bio začetak fudbala u tadašnjoj Kraljevini Srbiji;
1925. godine rođen je filzof i književni kritičar Dragan Jeremić;
1926. godine u Beogradu je otvorena Univerzitetska biblioteka;
1929. godine rođen je profesor i akademik Slobodan Ribnikar;
1938. godine rođen je glumac Mihailo Miša Janketić;
1970. godine u Ljubljani je završeno 6. svetsko prvenstvo u košarci, na kome je reprezentacija SFRJ prvi put postala prvak sveta;
2005. godine umro je srpski dramski pisac Aleksandar Obrenović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Rođen je književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević

Djura_Jaksic_autoportret
Naredni članak

ĐURA JAKŠIĆ: Bliskost pesnika i budale