АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је револуционар Афанасије Стојановић

На данашњи дан, 24. маја 1850. године у Ваљеву је рођен револуционар и једини познати Србин који је учествовао у Париској комуни Афанасије Стојановић.

Након гимназије у Ваљеву, отишао je на студије економије у Цириху, где се упознао са социјалнистичким и анархистичким идејама, и постао присталица Бакуњина.

Одатле је за време Париске комуне отишао за Париз и учествовао у борбама на барикада, током којих је био рањен. Вратио се у Цирих, па у Србију, и ту постао следбеник Светозара Марковића, сарадник листа Јавност и уредник Ваљевског гласа.

Био је ухапшен и осуђен прво на годину дана затвора, а затим на пет, после чега је напустио земљу и преко Црне Горе, Аустрије и Француске стигао у Русију.

Афанасије Стојановић је у Петрограду живео и радио наредних више од две деценије, све до своје смрти 1923.године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године, рођен је Теодор Тарановски, руски правник и историчар који је након  револуције у Русији  емигрирао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, где је наставио своје научно стваралаштво и постао члан Српске краљевске академије;
1896. године у оквиру београдског Гимнастичког друштва Соко основана је Лоптачка секција, што је био зачетак фудбала у тадашњој Краљевини Србији;
1925. године рођен је филзоф и књижевни критичар Драган Јеремић;
1926. године у Београду је отворена Универзитетска библиотека;
1929. године рођен је професор и академик Слободан Рибникар;
1938. године рођен је глумац Михаило Миша Јанкетић;
1970. године у Љубљани је завршено 6. светско првенство у кошарци, на коме је репрезентација СФРЈ први пут постала првак света;
2005. године умро је српски драмски писац Александар Обреновић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Рођен је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић

Djura_Jaksic_autoportret
Наредни чланак

ЂУРА ЈАКШИЋ: Блискост песника и будале