AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je reditelj i profesor Miroslav Minja Dedić

Na današnji dan, 14. novembra 1921. godine u Gornjem Milanovcu je rođen reditelj i profesor Miroslav Minja Dedić.

Već sa devetnaest godina je postao član studija Umetničkog pozorišta, u čijim je predstavama na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu učestvovao do početka rata u Jugoslaviji. Tokom rata je jedno vreme bio u italijanskom zatvoru, da bi po oslobođenju radio u Narodnom pozorištu Crne Gore na Cetinju i Dramskom studiju beogradskog narodnog pozorišta.

Studije režije je započeo na državnom Univerzitetu pozorišne umetnosti u Moskvi 1946. godine, a završio u Beogradu, na Akademiji za pozorišnu umetnost, te izvesno vreme proveo na specijalizaciji u Parizu i Pragu.

Bio je potom upravnik pozorišta na Cetinju, upravnik i reditelj Beogradskog dramskog pozorišta, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu i Pozorišta Boško Buha, profesor na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, kao i profesor u Belgiji i Italiji.

Pored desetina pozorišnih predstava koje je režirao, od 1959. godine je radio i na Televiziji Beograd, postao prvi reditelj Dnevnika Jugoslovenske radio-televizije, kao i prvog televizijskog prenosa fudbalskog meča reprezentacije Jugoslavije, a režirao je takođe prvomajske parade i proslave Dana mladosti.

Miroslav Minja Dedić je umro 1. marta 2015. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

između 1752. i 1770. godine rođen je vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović;
1814. godine rođen je istoričar i filolog Janko Šafarik;
1862. godine rođena je glumica Vela Nigrinova;
1922. godine rođen je književnik, filmski i TV scenarista Arsen Diklić;
2009. godine umro je istoričar i akademik Sima Ćirković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dzunic
Prethodni članak

Umro je književnik Slobodan Džunić

SJZ
Naredni članak

PREKO SEDAM (H)AVALA I SEDAM GORA