АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је редитељ и професор Мирослав Миња Дедић

На данашњи дан, 14. новембра 1921. године у Горњем Милановцу је рођен редитељ и професор Мирослав Миња Дедић.

Већ са деветнаест година је постао члан студија Уметничког позоришта, у чијим је представама на Коларчевом универзитету у Београду учествовао до почетка рата у Југославији. Током рата је једно време био у италијанском затвору, да би по ослобођењу радио у Народном позоришту Црне Горе на Цетињу и Драмском студију београдског народног позоришта.

Студије режије је започео на државном Универзитету позоришне уметности у Москви 1946. године, а завршио у Београду, на Академији за позоришну уметност, те извесно време провео на специјализацији у Паризу и Прагу.

Био је потом управник позоришта на Цетињу, управник и редитељ Београдског драмског позоришта, директор Драме Народног позоришта у Београду и Позоришта Бошко Буха, професор на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, као и професор у Белгији и Италији.

Поред десетина позоришних представа које је режирао, од 1959. године је радио и на Телевизији Београд, постао први редитељ Дневника Југословенске радио-телевизије, као и првог телевизијског преноса фудбалског меча репрезентације Југославије, а режирао је такође првомајске параде и прославе Дана младости.

Мирослав Миња Дедић је умро 1. марта 2015. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

између 1752. и 1770. године рођен је вођа Првог српског устанка Карађорђе Петровић;
1814. године рођен је историчар и филолог Јанко Шафарик;
1862. године рођена је глумица Вела Нигринова;
1922. године рођен је књижевник, филмски и ТВ сценариста Арсен Диклић;
2009. године умро је историчар и академик Сима Ћирковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dzunic
Претходни чланак

Умро је књижевник Слободан Џунић

СЈЗ
Наредни чланак

ПРЕКО СЕДАМ (Х)АВАЛА И СЕДАМ ГОРА