АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је редитељ, књижевник и сликар Живојин Павловић

На данашњи дан, 15. априла 1933. године у Шапцу је рођен сликар, књижевник, професор и један од најзначајнијих домаћих редитеља „црног таласа” Живојин Павловић.

Детињство је провео по различитим местима у Србији, а након студија Примењених уметности у Београду, почео је да режира.

Први аматерски филм је снимио 1958. године, а три године касније је завршио и свој први играни филм Живе воде из омнибуса Капи, воде, ратници, за који је добио специјалну награду жирија на Филмском фестивалу у Пули.

Наредних година је за своје филмове добио многе награде и признања, међу којима су Сребрни медвед у Берлину за филм Буђење пацова, неколико Златних арена у Пули (Буђење пацова, Кад будем мртав и бео, Црвено класје, Хајка, Задах тела), награда у Карловим Варима за филм Кад будем мртав и бео, Златни лав у Венецији за филм Заседа и друге.

Бавио се и књижевним радом, те је поред писања за многе новине и часописе, објавио више од тридесет књига и такође био награђиван – Награда Исидора Секулић за књигу приповедака Две вечери у јесени, Андрићева награда за књигу приповедака Кришке времена и  две НИН-ове награде за романе Зид смрти и Лапот.

Живојин Павловић је преминуо 29. новембра 1998. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођен је сликар Риста Вукановић;
1913. године рођен је песник Танасије Младеновић;
1926. године рођен је књижевник, редитељ и академик Павле Угринов;
1928. године рођен је редитељ Миленко Маричић;
1941. године влада Краљевине Југославије са Петром II Карађорђевићем је напустила земљу;
1944. године рођена је глумица Душица Жегарац;
1971. године, од последица рањавања, умро је дипломата и народни херој Владимир Роловић;
1979. године велики земљотрес, у коме је погинуло и повређено на стотине људи, а десетине хиљада њих остало без куће, погодио је Црну Гору;
2018. године умро је кларинетиста Божидар Боки Милошевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ратна застава цара Душана, која се чува у српском манастиру Хиландар на Светој гори. Аутор слике реконструисане заставе: Петар Б. Богуновић
Претходни чланак

ДУШАНОВ СТЕГ У ХИЛАНДАРСКОЈ ВИТРИНИ

Detail_of_Krunisanje_Cara_Dušana_by_Paja_Jovanović
Наредни чланак

Стефан Урош IV Душан Немањић је крунисан за цара